Akkurat nå er 2 pålogget.

Kjemi

Polar, dipol og dobbeltbindinger

25. november 2007 av sirib (Slettet)
Jo mer jeg leser, jo mer usikker blir jeg... :)
Molekyler med polar kovalente bindinger kan være dipoler også, men er dette kun for de med enkeltbindinger ? Jeg tenkte bare at når det er dobbeltbindinger, så kan de jo ikke lage vinkler?

dette spørsmålet gjelder for flere enn 2 atomer i et molekyl... når det er bare 2 så er det jo greitt...

Brukbart svar (0)

Svar #1
26. november 2007 av johwan (Slettet)

At et molekyl er polart, betyr KUN at elektroner konsenteres i visse områder i molekylet, fordi de forskjellige atomene har ulik evne til å trekke på elektroner(elektronegativitet, EN).

Tenk deg etanol(
). Oksygen har EN=3.44, karbon har EN=2.55, hydrogen har EN=2.20. Oksygenet som har sterk evne til å trekke til seg elektroner vil være relativt negativt ladet, mens hydrogenet på OH-gruppen er positivt ladet.

For dobbeltbindinger, tenk deg aceton(propan-2-on). Der har vi en ketogruppe, hvis oksygenatom er den polare gruppen. Så polaritet har ikke alltid nødvendigvis noe med vinkler å gjøre, mest med elektronegativitet.

Svar #2
26. november 2007 av sirib (Slettet)

Ops, kanskje jeg skulle sagt at jeg er på 2KJ nivå... :-) Dette ble litt "mye" for meg.

CO2, f.x har 3 atomer, O=C=O, det ligger på en rett linje. Er dette pga dobbeltbindingene? eller er det fordi det ikke har elektronpar som kan presse de 2 Oksygenatomene "ned"(slik som hos H2O) ?

Brukbart svar (0)

Svar #3
27. november 2007 av johwan (Slettet)

Ok, tenk fysikk. Tenk deg at bindingene er "elektronskyer"; rimelig siden bindingene består av elektroner, right? Vil 2 like negative ladninger tiltrekke hverandre hverandre eller fraskyve hverandre? Det siste, såklart. Og hva er den ideelle vinkelen mellom oksygenatomene for mest mulig fraskyvning i et
-molekyl? Jo, 180 grader!

Se etter VSEPR  på Wikipedia om du er nysjerrig.

Skriv et svar til: Polar, dipol og dobbeltbindinger

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.