Akkurat nå er 149 pålogget.

Kjemi

Farge på innskuddsmetaller

01. desember 2007 av adastra (Slettet)
Mange innskuddsmetaller er fargede og jeg har hørt at dette har noe å gjøre med oppfyllingen av d-orbitalet. Er det noen som kan forklare litt nærmere hvorfor de er fargede? Tenker spesielt på hvorfor CuSO4er blått?

Brukbart svar (0)

Svar #1
01. desember 2007 av johwan (Slettet)

Vil ikke si at jeg kan det, men tror at det har noe med kobbersulfatets absorbsjonsspekter.

Regner med at dersom manhadde giddet å regne ut hvilke energier elektronene i kobbersulfat, ville man funnet ut at absorbsjonsenergien ville tilsvart fotoner med bølgelengde tilhørende alle farger unttatt blåfargen som emitteres fra kobbersulfat.

Men det er jo egentlig liten vits i å regne det ut, da vi faktisk VET hvilket spekter som tilsvarer stoffet.


Tenker at d-orbitalet er viktig fordi dens elektroner er valenselektroner og er dermed mest tilgjengelig for ytre påvirkning.

Brukbart svar (0)

Svar #2
03. desember 2007 av palladium (Slettet)

Dette er nok ikke så enkelt å forstå og det er heller ikke enkelt å forklare, men jeg skal prøve.
Hvis man først ser på innskuddsmetallene som rene atomer så har de 5 d-orbitaler som tilsammen kan "inneholde" 10 elektroner og som alle har samme energi/er på samme energinivå. Men når  innskuddsmetallene binder til seg ligander, dvs andre molekyler, så vil ligandene splitte d-orbitalene i to energinivåer, det blir altså en energiforskjell mellom d-orbitalene. Denne energiforskjellen tilsvarer energien på lysbølgene i den synlige delen av spekteret.  Så når lys blir sendt gjennom ei løsning med innskuddsmetaller så vil en bestemt bølgelengde eksitere et elektron fra en d-orbital med lav energi til den d-orbitalen som har høyere energi. Denne bølgelengden blir dermed filtrert bort fra lyset og vi ser komplimentærfargen.

Når kobbersulfat er blått så kommer det av at kobberionene har 6 vann molekyler som ligander og disse ligandene fører til en splitting mellom d-orbitalene som er lik energien til orange. Orange blir filtrert bort fra lyset og vi ser komplimentær fargen som er blått.

Brukbart svar (0)

Svar #3
03. desember 2007 av palladium (Slettet)

adastra. Forstod du noe av dette ?
Jeg er ikke så flink til å forklare. Men hvis det er noe du ikke forstod så må du bare spørre igjen.

Svar #4
05. desember 2007 av adastra (Slettet)

Jo, det var en god forklaring. Så saltene/metallene som får en annen farge enn blå, skyldes en annen energiforskjell og lysbrytning?

Brukbart svar (0)

Svar #5
06. desember 2007 av palladium (Slettet)

Dette har ingenting med lysbrytning å gjøre. Lysbrytning får man når lyset beveger seg fra ett medium til et annet. Fargen på innskuddsmetaller kommer av lysabsorpsjon.
Det at andre metaller får en annen farge kommer av at energiforskjellen/energigapet mellom d-orbitalene er forskjellig alt etter hvilke ligander metallene binder til seg.

Skriv et svar til: Farge på innskuddsmetaller

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.