Akkurat nå er 15 pålogget.

Fysikk

Elektrisitet

15. mai 2008 av Todd (Slettet)
Har en oppgave her B-9.3

http://s296.photobucket.com/albums/mm185/todd-gill/?action=view&current=strmsystem001.jpg

Og lurer på følgende. På oppgave b står det i fasiten at lampene B og C vil lyse svakest. er det fordi U blir mindre etter at den har gått igjennom den første motstanden? For I er konstant i den forstand at I i  B og C= I i A?

Hva er det som egentlig gjør at lampen lyser så sterkt som den gjør. Er det I eller er det W?

Og hvorfor vil ikke A lyse normalt? Vil U være mindre der og siden det er flere lamper i seriekobling som deler på systemet. Har det ikke noe å si hvilken rekkefølge lamper står i med tanke på hvor mye U de får?

Veldig mange spørsmål her, men prøver å få oversikten :-) tusen takk på forhånd! 

Brukbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2008 av Clear Water (Slettet)

Hei Todd! Ser at vi er i samme båt; fysikk 1 med læreboka ERGO :wink:

Denne oppgaven har jeg grublet en del over. For å ta det viktigste først: jeg mener å ha lest i boka at det er effekten P som bestemmer hvor sterkt en lampe lyser.

Jeg tror at når lampen er merket med 60 W/230 V, så betyr det at når spenningen over lampen er 230 V, så er effekten 60 W (kan noen bekrefte dette?). Med denne forutsetningen kan man raskt se at lampe D er den eneste som har en spenning på 230 V over seg. Lampen(e) som lyser svakest må være dem som har minst spenning over seg, som vil være lampene B og C i parallellkobling.

Lampe A vil ikke lyse normalt fordi spenningen over A er under 230 V. Dette er fordi summen av spenningene over motstandene i en krets er lik er lik summen av de elektromotoriske spenningene rundt i kretsen (Kirchoffs 2. lov). Det vil altså være noe spenning over lampe A, og noe spenning over parallellkoblinga med B og C (faktisk vil spenninga over parallellkoblinga være halvparten av spenninga over lampe A). Summen av disse spenningene vil være 230 V.

Angående spørsmålet om rekkefølgen lamper står har noe å si for hvor stor spenningen over dem blir, er svaret nei.

Kritikk/rettelser er velkommen (ønskelig) :wink:

Skriv et svar til: Elektrisitet

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.