Akkurat nå er 4 pålogget.

Fysikk

Fysikk 1 - Interferens

25. juni 2008 av episteme (Slettet)
Heihei, tjuvstarter litt på nesteårs fysikkpensum jeg... Men, har støtt på en oppgave jeg ikke skjønner:

1. Vi sender lydbølger fra to høytalere mot en mikrofon. Vi finner 1. ordens maksimum ved avstandene 1,25 og 1,66 (avstanden mellom de respektive mikrofonene og høytaleren). Vis at etter dette må lyden fra høytalerene ha frekvensen 829 Hz.

Etter interferensformelen forstår jeg at bølgelengden må kunne skrives på formelen 1,66-1,25=nlambda=0,41

bølgelengde=0,41 => f=829 Hz, ved bruk av fartsformelen. Men jeg forstår ikke hvordan dette beviser at bølgelengden er 0,41 (vi vet jo kun at produktet nlambda er 0,41) Bølgelengden kan være 0,41, men den ikke være det, slik oppgaven formulerer - hjelp?  :?

Brukbart svar (0)

Svar #1
25. juni 2008 av elmsly (Slettet)

Legg merke til førsteordens maksimum. Der er årsaken din. :-)

Svar #2
26. juni 2008 av episteme (Slettet)

Må si at jeg fortsatt er like blank. Alt jeg vet om begrepet førsteordens maksimum er at det en "stråle" som blir utgjort av maksimum- og minimumspunkter som befinner seg på sidene av strålen av nulte orden. Kan du forklare hvorfor nettopp ordet førsteorden er av betydning?  :oops:

Brukbart svar (0)

Svar #3
26. juni 2008 av elmsly (Slettet)

Førsteordens maksimum er det maksimum som oppstår for n=1 i foremelen din. Det er det første maksimum som oppstår utenfor hovedmaksimumet, og gir dermed bølgelengden.  :-)

Svar #4
26. juni 2008 av episteme (Slettet)

Ooh, så "strålenummeret" er n i nlambda-formelen... Altså vil differansen mellom bølgekildenes avstand til punktet P (hvor det er max forsterkning) alltid være strålens ordenstall * bølgelengden. Ser at dette stemmer for hovedmaksimumet (i og med at strålekildene har samme avstand til P), men vet du om en internettside eller lignende som belyser dette emnet ytterligere? Innehar evnen til å google, men fant faktisk ikke noe... Btw - takk for god hjelp!  :-P

Svar #5
28. juni 2008 av episteme (Slettet)

At interferensformelen også skrives på formen d sin v, hjelper på forståelsen... Dumme forenklede lærebøker som utelater viktige ting :-(

Skriv et svar til: Fysikk 1 - Interferens

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.