Akkurat nå er 30 pålogget.

Kjemi

Uorganisk analyse-utfelling av sulfider

16. oktober 2008 av adastra (Slettet)
En oppgave går ut på at et norsk kronestykke (finmalt til pulver) løses delvis i saltsyre og fullstendig i salpetersyre. Deretter tilsettes H2S i salpetersyreløsningen ved lav pH. Det gir et mørkt sort bunnfall. Bunnfallet fjernes, og ammoniakk tilsettes slik at løsningen blir basisk. Ny tilsetning av H2S gir et mørkt bunnfall. Etterpå ble bunnfallet fjernet og det dannet et rødt kompleksion med dimetylglykosim.

a) Hvilke to metaller består norske kronestykker av?
Jeg skjønte at det måtte være nikkel som gav rødfarge med dimetylglykosim, og det andre metallet måtte enten være kobber eller sølv siden det løste seg i salpetersyre, men ikke i saltsyre. Fasit sier at det er kobber som felles til CuS ved lav pH og nikkel som felles til NiS ved høy pH og gav rødfarge ved kompleksdannelse med dimetylglykosim. Men hvorfor felles kobber ved lav pH og nikkel ved høy pH? Og burde ikke H2S ha lav protolysegrad i sur løsning, og dermed skulle få sulfidioner ha blitt dannet og dermed vanskelig å felle ut et salt?

Brukbart svar (0)

Svar #1
19. oktober 2008 av Håkon (Slettet)

Når man har en sur løsning av H2S, så utnytter man det faktumet at den er lite protolysert. Dermed er det bare det mest tungtløslige saltene som blir fellet ut. For å finne ut hvem som felles ut hvor er det bare å sammenligne KSP. Den med veldig liten KSP vil kunne felles ut i sur løsning også.

Svar #2
19. oktober 2008 av adastra (Slettet)

Tusen takk for oppklarende svar.

Skriv et svar til: Uorganisk analyse-utfelling av sulfider

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.