Akkurat nå er 133 pålogget.

Fysikk

Bestemme g praktisk

04. mai 2006 av Tomsingen (Slettet)
Denne oppgaven har tidligere vært postet på fysikk.no
Noe å tilføye?

I en science-fiction film blir en gruppe 2FY-elever kidnappet og får bind for øynene. De blir tatt med ut i verdensrommet og siden plasserte på overflaten til en av de andre planetene i solsystemet vårt. Der blir elevene sluppet fri.

Nå er de selvsagt interesserte i å finne ut hva for en planet de er kommet til. Noen av elevene husker at tyngdeakselerasjonen g for de ulike planetene stod i tabellen de brukte i fysikktimene. En av elevene oppdager så at han faktisk har denne tabellen med seg i lommen.

a) Tenk deg at du er en av de kidnappede elevene. De får nu tilgang på laboratorieutstyr slik at de kan bestemme verdien av g på den planeten de er kommet til. Gjør greie for hvordan du vil gå frem for å få gjort nødvendige målinger for å bestemme g. Gå ut fra at du har samme slags utstyr som på fysikk-laboratoriet vårt.

b) Vurder hvor nøyaktig det er rimelig å bestemme g ut fra det utstyret du vil bruke.

Brukbart svar (0)

Svar #1
04. mai 2006 av Magnus (Slettet)

Hehe. Ja, det er jo en måte.

Du kan også slippe en gjenstand og måle tiden den bruker på 1m. For deretter å finne akselerasjonen. Det vil nok neppe være noen luftmotstand!

Brukbart svar (0)

Svar #2
25. mai 2006 av vidarlo (Slettet)

Enklare: Finn eit lodd med kjent masse, og veg det med ein kraftmålar, og sjå kor mange newton det dreg med... då burde du vel kunne finne g ganske nøyaktig, samanlikna med å ta tida, som er svært unøyaktig uten anna enn ei stoppeklokke og auge?

Brukbart svar (0)

Svar #3
25. mai 2006 av Magnus (Slettet)

Det er korrekt. Bare det at ditt forslag var allerede foreslått i tråden på fysikk.no :)

Skriv et svar til: Bestemme g praktisk

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.