Akkurat nå er 33 pålogget.

Kjemi

Benzosyre

27. januar 2009 av Yngevege (Slettet)
Benzosyre lager dimerer idet de bindes sammen av hydrogenbindinger ved karboxylgruppene og dipol/indusert dipol rundtomkring ellers. Men...

Hva er forskjellen mellom benzosyre i fast form og flytende når det gjelder bindinger? Hvilke bindinger brytes slik at benzosyre flyter ved over 121 grader?


Det gjelder en rapport om krystallisering og smeltepunktsbestemmelse, for de som lurer på det  :wink:

Brukbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2009 av adastra (Slettet)

Hørtes litt avansert ut, men da pleier det å hjelpe og tenke på de enkle prinsippene. Jeg ville ha trukket paralleller til vann - fullt nettverk (4 per molekyl) av hydrogenbindinger når det er i fast form, mens det er færre og litt mer "midlertidige" hydrogenbindinger i væskefasen. Analogt vil det trolig fortsatt være en del hydrogenbindinger igjen i væskefasen. Det er hydrogenbindinger som brytes ved smeltepunktet. (sannsynligvis brytes/svekkes noen Van der Waals-bindinger også, igjen jamfør smeltepunkt for is!)

Men dette var bare tanker ut i fra generelle kjemikunnskaper, andre kan sikkert mer om dette. Har faktisk ikke hørt om benzosyrens dimerer før. (Har lest om liknende for eddiksyre.) Var det rein (konsentrert) benzosyre dere brukte?

Menmen...da får jeg gå å se håndballkamp :-P

Svar #2
27. januar 2009 av Yngevege (Slettet)

Jo har tenkt litt i de baner der.. Jeg husket fra en gammel kjemi-OL oppgave om dimerene til eddiksyre og tenkte noe av det samme gjalt for benzosyre.

På den annen side.. Dersom benzosyre danner dimerer, vil det da være mulig å danne hydrogenbindinger til andre molekyler utenfor dimeren, slik som tilfellet er for vann?

Brukbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2009 av adastra (Slettet)

På den annen side.. Dersom benzosyre danner dimerer, vil det da være mulig å danne hydrogenbindinger til andre molekyler utenfor dimeren, slik som tilfellet er for vann?

Nei det er ikke mulig. To benzosyremolekyler danner to hydrogenbindinger med hverandre i dimeren. (Mellom gruppene: =O og -OH to ganger). Det er fortsatt ett ledig elektronpar på =O-gruppene, men H-atomene i benzenringen sitter ikke på et elektronegativt nok atom (N, O og F er de mulige).

Svar #4
29. januar 2009 av Yngevege (Slettet)

Fikk en hand-out fra læreren der det står:
Pairs of molecules are joined by hydrogen bonds. Dipole-dipole and London dispersion forces hold the pairs together in solid


Dersom går fra fast til flytende form må jo noe av dette brytes. Logisk nok. Jeg tror jeg kun skriver dette. At H2O har kun hydrogenbindinger og kokepunkt på 0 grader får jeg lure på senere. :|


Foressten: Dersom man varmer opp benzosyre løst i et løsemiddel med kokepunkt over benzosyre, hvordan vil benzosyrepartiklene reagere på det?

Brukbart svar (0)

Svar #5
12. mai 2009 av TMH (Slettet)

Alt jack2009 sier, er tatt fra andre steder på internett. Anbefaler ikke å trykke på linkene i signaturen!!! (http://www.lommelegen.no/378567/benzosyre-c-vit-og-kreft)

Brukbart svar (0)

Svar #6
12. mai 2009 av Håkon (Slettet)

Benzosyre finnes mye større mengder i tyttebær enn det som er tillatt i vanlig mat. Phenylalanin er en av aminosyrene som bygger opp proteinene i kroppen din, og inneholder også en benzenring. Østrogen inneholder en aromatisk ring. En aromatisk ring i seg selv gjør ikke stoffet karcinogent eller toksisk.
Benzen i seg selv er kreftfremkallende, men at man har med en benzenring gjør ikke stoffet "bedre" eller "værre" enn hvis man ikke hadde hatt gruppen der...

Ingen ting å bekymre seg for.

Skriv et svar til: Benzosyre

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.