Akkurat nå er 57 pålogget.

Særemne/fordypningsoppgave

Jens Bjørneboe - hjelp?

25. januar 2014 av Anonym (Slettet)

Driver og jobber med særemne om Jens Bjørneboe. Problemstillingen min er: Hvordan går kampen mot autoritetene føre seg? Har lest romanene Jonas og Haiene, og skuespillet Semmelweis.

Skal fremføre det muntlig, og det skal vare i ca 20 minutt. Spørsmålet mitt er hvordan jeg bør gå frem, hva bør jeg ha med, og hva er eventuelt ikke så viktig? Er utrolig mye å si angående dette temaet, så lurer på hva dere ser på som "viktigst"? Skal jeg se på bruken av virkemiddel, komposisjon, eller hvordan han legger opp handlingen til å bli en kamp mot autoritetene? Har fått beskjed fra læreren om å sammenligne de tre verkene, men hva skal jeg sammenligne? 

Hadde satt utrolig stor pris på hjelp fra noen der ute  [:)]


Brukbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2014 av theriksen (Slettet)

Hei!

Spennende at du skriver om Jens Bjørneboe, en veldig interessant forfatter.

Til en muntlig presentasjon burde du først og fremst beskrive verkene hver for seg, gi en kort oppsummering av dem. Da vil tilhørerne sette seg inn i dem og forstå hva du snakker om senere. Når du har beskrevet dem kan du gå dypere inn og analysere. Fokuser på spesielt på personkarakteristikk, symbolikk og virkemidlene Bjørneboe bruker.

Når du er ferdig med å analysere så ville jeg ha tatt for meg de viktigste elementene i tekstene (hvor kampen mot autoritetene virkelig beskrives. Trekk frem forskjeller og likheter mellom dem og du kan også gjerne ta opp budskapet i tekstene og sette dem opp mot hverandre.

Helt til slutt bør du konkludere med å oppsummere de viktigste punktene fra analysene dine og forklare hva du har funnet ut i forhold til den opprinnelige problemstillingen din.

Jeg har sett at Studienett.no har en super oppskrift for hvordan du kan skrive et særemne (eller fremføre det) her: https://www.studienett.no/saeremne-fordypningsoppgave

Håper dette kan hjelpe deg på vei og lykke til med særemnet. Lurer du på mer kan du bare spørre!


Skriv et svar til: Jens Bjørneboe - hjelp?

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.