Akkurat nå er 18 pålogget.

Kjemi

Spenningsrekke for metaller

17. mai 2006 av a_realist (Slettet)
Jeg har en rapport å skrive, men satt fast ved et spørsmål. Forsøket gikk ut på å måle spenningen for ulike metaller mot kobber, der vi hadde et filtrerpapir fuktet med natriumsulfatløsning imellom metallene. Så hadde vi to ledninger som var koblet til en voltmeter, og hver av ende på ledningene var koblet til hver metallbit. Vi skulle notere spenningen for hver av metalltypene vi brukte mot kobber, og fikk disse resultatene:

Mg = 1,51
Al = 0,30
Zn = 0,95
Fe = 0,39
Sn = 0,39
Pb = 0,20
Ag (sølvtråd) = 0,29

Så skulle vi sette opp en spenningsrekke som viser forholdet mellom metallene i forhold til kobber på linjen.

I forhold til den "virkelige" spenningsrekka, viser målingene feil. Så har jeg tre spørsmål jeg lurer på, men som jeg ikke har et sikkert svart på.

1) Hvorfor må ikke metallene du skal måle spenningen over, komme i drekte kontakt? Hvorfor må papiret være fuktet med en saltløsning?
Kan dette ha noe med at det ikke går an å måle den virkelige spenningen som går mellom metallene, dersom metallene kommer i kontakt? Hvis vi ikke hadde fuktet papiret ville det nok ikke gått noe strøm gjennom metallene, slik at vi fikk målt spenningen pga. salter inneholder ioner.

2) Aluminium kommer ikke der vi forventer det. Hva kan det komme av?

3) Ag skal egentlig være på høyre siden av Cu, men etter målingene så er den ikke det. Hvorfor er den ikke det?

Håper noen kan hjelpe meg med disse spm :)

Brukbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2006 av itwntwrk (Slettet)

Saltløsningene må jo være mellom metallene for å få den kjemiske reaksjonen (redoksredaksjon). Metaller reagerer ikke direkte med hverandre.

Dessuten, metaller leder strøm, så en kontakt mellom metallene ville kortslutte strømmen man er ute etter å måle. Blir vel varmgang i hele greiene dersom metallene kortsluttes.

Skriv et svar til: Spenningsrekke for metaller

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.