Akkurat nå er 41 pålogget.

Kjemi

organisk kjemi

21. oktober 2009 av Stonersen (Slettet)
Hei!

Kunne trengt litt hjelp med disse oppgavene. Er litt usikker på om mine svar er riktige og om jeg har forstått det faglige som ligger bak oppgavene, så håper noen har litt tid til å hjelpe. :)

a) Primære og sekundære alkoholer kan oksideres blant annet med MnO4- (som blir redusert til MnO2). Skriv reaksjonslikningen for oksidasjonen av 1-propanol og 2-propanol, likningene trenger ikke være balanserte.

b) Et felles trekk ved reaksjonen er at alkoholene mister hydrogenatomer. Hva er årsaken til at de tertiære alkoholene ikke lar seg oksidere?

c) Glukose kan oksideres med Benedikts reagens. Hvilke funksjonelle grupper har glukosemolekylet, og hvilken gruppe er det som blir oksidert?

d) Glukose finnes i mange ulike disakkarider, blant annet i maltose (som består av to glukosemolekyler) og i sukrose (består av glukose og fruktose). Hvilken av disse kan oksideres med Benedikts reagens? Begrunn svaret.

e) Hva kalles bindingen mellom de to monosakkaridene? Hvordan dannes den?

Brukbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2009 av Håkon (Slettet)

Har du noen forslag selv på disse oppgavene?

Svar #2
21. oktober 2009 av Stonersen (Slettet)

Ja, har fått ned noe... Men er usikker på om det er riktig.

Oppgave 1
a) Vet jo at en primær alkohol som 1-propanol oksideres til et aldehyd. Er usikker på om denne oksideres videre til en karboksylsyre i dette tilfelle?
2-propanol oksideres videre til et keton.

Har kluddret ned noen reaksjonligninger, som ble seende slik ut:
1-propanol: C3H7OH + MnO4- -> C2H5CHO + MnO2
2-propanol: C3H7OH + MnO4- -> C2H6CO + MnO2

b) en tertiær alkohol kan ikke oksideres fordi OH-gruppen er bundet til et C-atom som igjen er bundet til tre C-atomer, og det kan ikke dannes aldehyd, keton eller karboksylsyre uten at bindinger må brytes.

c) Det er CHO-gruppen (Aldehyd) i glukose som oksideres ved bruk av Benedicts reagens. Er litt usikker på de andre funksjonelle gruppene.

d) Denne er jeg veldig usikker på…

e) Jeg lurer på om dette kan være en glykosidbinding? Men er ikke helt sikker.

Skriv et svar til: organisk kjemi

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.