Akkurat nå er 26 pålogget.

Kjemi

Hvorfor reagerer canderel på Fehlings væske?

06. november 2009 av Heian (Slettet)
Vi har hatt et forsøk i naturfag på vidergående der vi skal påvise reduserende sukkerarter ved hjelp av Fehlings væske. Ifølge teorien vil Fehlings væske kun reagere på monosakkarider samt enkelte disakkarider. I denne redoksreaksjonen vil reduserende sukkerarter som blandes med Fehlings væske gå fra blå til oransje eller rødlig farge ved oppvarming. Ved oppvarming av disakkarider som ikke reagerer på Fehlings væske, samt polysakkarider, vil vi ikke få noen redoksreaksjon og løsningen vil forbli blåfarget.

MEN, i mitt forsøk ble helt tydelig kobberet i Fehlings væske redusert i blandingen med canderel. Dette skal rent teoretisk ikke skje da canderel inneholder maltodekstrin som er et polysakkarid. Er det noen som kan forklare meg hva som har skjedd?? Hvorfor har Fehlings væske reagert med canderel, eller har det oppstått andre reaksjoner?? :-o

Brukbart svar (0)

Svar #1
06. november 2009 av adastra (Slettet)

Maltodekstrin er som du sier et polysakkarid, men det kan brytes ned til monosakkarider. Det er jo også en del andre kjemikalier i produktet ditt som du må ta hensyn til http://en.wikipedia.org/wiki/Canderel

Svar #2
06. november 2009 av Heian (Slettet)

Har allerde kikket på wikipedia. Poenget er jo at canderel av karbohydrater kun inneholder det kunstig fremstilte maltodekstrin, ingen andre karbohydrater. Andre stoffer i canderel er stort sett søningsmiddel som f.eks. aspartam, men det er ikke et karbohydrat! Så hva er egentlig årsaken til at kobberet i Fehlings væske blir redusert ved kontakt med canderel?  :-o

Brukbart svar (0)

Svar #3
06. november 2009 av Yngevege (Slettet)

Adastras poeng er at Fehlings kan oksideres av andre stoffer enn bare karbohydrater, selv om, dersom man kun tar karbohydratene i betraktning, det bare er monosakkarider av karbohydratene som oksiderer Fehlings.

Dessuten: hvis adastra har rett i at maltodeksin brytes ned, vil det si at Fehlings reagerer med nedbrytningsproduktene, som kan være monosakkarider.

Svar #4
07. november 2009 av Heian (Slettet)

Takker så mye for svar, det var til stor hjelp og jeg skjønte hva du mente[:)]

Brukbart svar (0)

Svar #5
07. november 2009 av adastra (Slettet)

Muligens formulerte jeg meg litt uklart, men synes at det er viktig at folk grubler en del selv over det som har "skjedd" i et forsøk. Det jeg tenkte på er at en del polysakkarider kan hydrolyseres i surt miljø, eller hvis det er et radikal i nærheten (mener å ha lest at hydroksylradikalet bryter den såkalte glycosidic bond som vi finner i polysakkarider). F.ex. vil du få positiv fehlings test på Cola (som inneholder sukrose), pga fosforsyre som hydrolyserer sukkerarten. Litt det samme kan skje med ditt sammensatte produkt, det er komplisert å vite hva som reagerer med hva...

Skriv et svar til: Hvorfor reagerer canderel på Fehlings væske?

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.