Akkurat nå er 22 pålogget.

Kjemi

Kjemi-mix

08. november 2009 av tm83 (Slettet)
Hei, jeg skal ha eksamen i kjemi 1 i morgen og har derfor et par spørsmål på ting jeg lurer på. Håper det er greit at jeg bare fyrer de opp her så forhåpentligvis kan noen hjelpe meg. Det er kanskje litt dumme spørsmål, men jeg vil bare være sikker.

Første jeg lurer på er om noen atomer kan ha flere enn 8 elektroner i ytterste skall? iflg. 2n^2 kan de jo det, men jeg trodde 8 e var max i ytterste skall. Kan noen atomer f.eks ha 13 e i ytterste skall slik at de vil gi fra seg 5 for å bli stabil?

Også hadde det vært fint om noen kunne forklart Bohr's atommodell med 2-3 linjer. Jeg er ikke helt sikker på den og føler det blir litt lite å bare si at den funker kun med 1 elektron og at elektronen kan være i forkjellige energi-nivåer.

Dette er kanskje litt optimistisk av meg, men det er lov å prøve:P
Setter ihvertfall pris på alle svar.

Brukbart svar (0)

Svar #1
08. november 2009 av Håkon (Slettet)

I forhold til muligheten for flere enn 8 elektroner i ytterste skall, så kan du simpelten tenke på innskuddsmetallene. Kobber har jo f.eks 10 elektroner i de ytterste skallene.
Et annet eksempel på et stoff som går utover den vanelige 8-elektroners relgelen er det veldig stabile molekylet SF6.

Jeg forstår ikke helt hva du spør om her, men som i alle fall er sant, er at man ikke har løst likningen for elektrontetthet for systemer med mer enn et elektron.

Svar #2
08. november 2009 av tm83 (Slettet)

Det var ganske dårlig formulert spm av meg ja :) men takk for svaret. Men jeg mente det ytterste skallet, ikke de. Har kobber 10 e i det aller ytterste skallet?
Imterresant det andre du sier, men har nok ikke tid til å sitte meg inn i det no.

Skriv et svar til: Kjemi-mix

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.