Akkurat nå er 9 pålogget.

Kjemi

elektrokjemi kjemi vg2

23. mars 2010 av ML2 (Slettet)
Hei.

jeg sliter med å forstå deler av kjemien og hadde satt stor pris på all hjelpen jeg kan få :)

Spørsmål 1Hvorfor må det være ZnSO4(aq) ved den negative elektroden? Jeg tenker at Zn2+ fra metallstaven vil gå ut i vannet og sulfatet fra saltbroen vil da utjevne den positie ladningen. Så jeg ser ikke hvorfor ZnSO4(aq) er nødvendig, har det noe med at likt løser likt? Jeg ser heller ikke hvorfor det er kobbersulfat ved den positive elektroden. Greit nok at det må være kobberioner for å redusere elektronene fra den negative elektroden, men hvorfor akkurat sulfat? Er det tilfeldig at det er akkurat det?

2)Jeg lurer på om jeg har rett begrunnelse i denne oppgaven.

For å fjerne gammel maling fra møbler kan vi bruke sterk lut. Luten er laget ved å løse opp kaustisk soda (NaOH) i vann. Om vi bruker en aluminiumsgryte vil det boble i gryta og den kan bli ødelagt. Det beskyttende oksidlaget løses først opp av luten.

Hvilken gass blir utviklet?

Mitt svar: Mulig reaktanter er Na+, OH-, H20, og aluminium. Na+ vil gjerne reduseres, OH- kan ikke oksideres pga. ioneladning (stemmer dette?). Vann har større reduksjonspotensial enn Na+ og dermed vil vann reduseres framfor Na+. Aluminium må da oksideres. Ved reduksjon av vann dannes hydrogengass.

3) Hvorfor betegner vi salpetersyre som en oksiderende syre? Bokas svar: Fordi det er syrens anion som reagerer og ikke H+. Her skjønner jeg ikke tankegangen deres, om det er syrens anion som virker oksiderende så er jo nettopp anionet som reagerer, hvordan kan man da si at det er salpetersyra som er oksiderende?

4) Velg ut noen reduksjonsmidler og oksidasjonsmidler blant disse stoffene: Na(s), MnO4- i sur løsning, Cl- (aq), Ag+(aq), I2(s), Al(s) og Fe2+ (aq).

Mine svar er

reduksjonsmidler (etter styrke): Vil selv bli oksidert; Na, Al, Cl-

oksidasjonsmidler (etter styrke): Vil selv bli redusert: MnO4-, Ag+, I2, Fe2+

fasiten har plassert Fe2+ under reduksjonsmidler, er det feil eller har jeg tatt feil?

5)Hvorfor kan ikke alle elektrodereaksjoner snus?

6)Når et batteri opplades eller utlades kraftig blir det varmt. Hvorfor blir batteriet varmt ved utladning? Jeg tenkte at motstaden settes ned ved utladning (spenning = strøm * motstand) settes ned slik at strømmen elektronene går raskere (ut). Hvordan drives strømmen ut?

Jeg forstår heller ikke hvordan et batteri kan lades ved å legge på en høyere, ytre spenning når reaksjonen i batteriet allerede er spontan. Eller gjelder dette kun ikke-spontane batterier?

I boka står det "Under oppladning og utladning endrer konsentrasjonen av ioner seg ved elektrodene pga. redoksreaksjoner, men da ionene stadig forflytter seg i løsningen, jevner det seg ut etterhvert. Noe av den energien som blir tilført eller avgitt, går over til bevegelsesenergi".

Når de snakker om tilført eller avgitt energi her, tenker de da på den ekstra energien man bruker ved oppladning/utladning. For jeg tenker det skjer jo redoksreaksjoner i et batteri selv om batteriet
ikke står til oppladning/utladning.

Som dere kan se har jeg mange elementære spørsmål og spørsmål som går på forståelse. Jeg trenger å få inn kunnskapen med teskje, men jeg er glad for all hjelp :)

Brukbart svar (0)

Svar #1
23. mars 2010 av Håkon (Slettet)

Det som kreves for å få standardpotensial er at man har 1 molare løsninger, rene faste stoffer, rene væsker hvis de er deltagende, og 1 bar gasstrykk. Dermed må man ha en sinkløsning og kobberløsning (kobberionene må også være der for å kunne bli redusert). Sulfatet er normalt å bruke da det som regel er løselig, og det inngår veldig sjelden i redoksreaksjoner.

OH- skal nok greit oksideres, da oksygenet er i oksidasjonstall -II. Det har en negativ ladning til og med, så det vil bli tiltrukket av katoden. H2-gass vil utvikles.

Som boken din sier, så er det anionet som reagerer, og ikke H+. Dette gir økt oksidasjonsevne.

Både Fe2+ og I2 er både reduksjons- og oksidasjonsmiddler.

Det er ikke alle celler som kan snus, da det er en del reaksjoner som ikke kan reverseres. (eks C2O42- -> 2CO2 + 2 e-)

For å lade et batteri, så må man legge på en høyere ytre spenning, siden man skal "presse" reaksjonen til å gå motsatt vei. For å lade et batteri, så må man legge på en høyere ytre spenning, siden man skal "presse" reaksjonen til å gå motsatt vei.


Svar #2
23. mars 2010 av ML2 (Slettet)

Tusen takk for svar :)

Jeg lurer på om du kunne utdypet det med Fe2+ og I2 i oppgave 4? Hvordan kan f.eks. Fe2+ oksideres?

Ser at jeg gjorde feil i oppgave 2 angående OH. Men mener du at OH deltar i reaksjonen? Jeg tenkte det var vannet som var årsaken tilg gassen. Vil den riktige begrunnelsen være: Mulig reaktanter er Na+, OH-, H20, og aluminium. Na+ vil gjerne reduseres, OH- vil gjerne oksideres pga. ioneladning. Vann har større reduksjonspotensial enn Na+ og dermed vil vann reduseres framfor Na+. Ut ifra reduksjonstabell ser man at aluminium vil oksideres framfor OH-. Altså reduseres vann og det oksideres aluminium. Ved reduksjon av vann dannes hydrogengass.

Skriv et svar til: elektrokjemi kjemi vg2

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.