Akkurat nå er 8 pålogget.

Kjemi

Polymerer KJ 2

05. mai 2010 av Zeiten (Slettet)
Hei, jeg nå nettopp kommet hjem fra prøve i dette siste kapitellet. Jeg lurte om noen kunne hjelpe meg litt med to oppgaver fra prøven.

"Kan etandiklorid fremstilles av en friradikalreaksjon?" Alternativer sant/usant. Her svarte jeg "sant".

Slik tenkte jeg: Jeg så for meg en friradikalreaksjon hvor kjeden vender tilbake på seg selv og "tar" et H-atom fra et karbon, slik at veksten tar slutt. Dette karbonet et eller annet sted på kjeden har få et ledig elektron, og vil binde seg med Cl som vi har tilsatt. Er dette galt/feil?

Videre underveis i prøven skrev jeg at PP(PolyPropen) kunne bli fremstilt av en friradikalreaksjon. Når jeg tenker over det i etterkant tror jeg dette er feil. Det jeg baserte dette på var at når PP blir fremstilt med en katalysator så dannes det isotaktisk PP, og da trodde jeg at det som ville gi ataktisk PP måtte være resultatet av en friradikalreaksjon.  Kan noen bekrefte at dette er feil?

Takker på forhånd til alle som gidder å gi et svar :)

Brukbart svar (0)

Svar #1
05. mai 2010 av Yngevege (Slettet)

Ang. etandiklorid så er dette IKKE en polymer, men molekylet (CH2Cl2)2, og dette kan lages vha. en radikalreaksjon, så du har svart riktig.

Ang. PP:
Like most other vinyl polymers, useful polypropylene cannot be made by radical polymerization due to the higher reactivity of the allylic hydrogen (leading to dimerization) during polymerization. Moreover, the material that would result from such a process would have methyl groups arranged randomly, so called atactic polypropylene. The lack of long-range order prevents any crystallinity in such a material, giving an amorphous material with very little strength and only specialized qualities suitable for niche end-uses.


Du har altså riktig i at du svarte galt..


Brukbart svar (0)

Svar #2
05. mai 2010 av Håkon (Slettet)

Etandiklorid er C2H4Cl2. Kan antageligvis dannes greit ved en UV-indusert reaksjon mellom etan og klorgass, som i alle fall i stor grad er radikalstyrt. Det vil samtidig dannes en haug av andre klorinerte forbindelser.

Men å tenke polymerer her blir helt galt.

Svar #3
06. mai 2010 av Zeiten (Slettet)

ok det var nok litt dårlig formulert fra min side. Jeg så for meg en friradikalreaksjon med monomeren eten, hvor Cl blir tilsatt og "tar plassen" til et H-atom istede for at vi får en sidekjede. Tusen takk til alle dere som har svart, veldig flott at dere tar dere tid til å svare på slike spm :)

Brukbart svar (0)

Svar #4
07. mai 2010 av Yngevege (Slettet)

Bare for å klargjøre litt:

PVC (polyvinylklorid, eller poly(etenklorid)) lages vha. radikalkjedereaksjoner på samme måte som PE (polyeten). Om det blir sidekjeder avhenger av trykk og temperatur.

Skriv et svar til: Polymerer KJ 2

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.