Akkurat nå er 151 pålogget.

Kjemi

Reduksjonsmiddel, oksidasjonsmiddel og red.potensiale

17. november 2010 av ML2 (Slettet)
Hei! :)

Etter en lang pause fra kjemien er det en utfordring å kikke i kjemibøkene igjen, og jeg stusser på dette med reduksjonsmidler og oksidasjonsmidler i sammenheng med reduksjonspotensiale.

F.eks har reaksjonen fra NAD+ til NADH et negativt reduksjonspotensiale. E = -0,32

Altså er reaksjonen fra NAD+ til NADH ikke spontan. Men er NAD+ et oksidasjonsmiddel eller et reduksjonsmiddel? NAD+ vil jo ikke reduseres ut ifra den negative E, så jeg ser ikke hvordan det kan være et oksidasjonsmiddel? Samtidig, hvis vi ser på reaksjonen fra NADH til NAD der E = + 0,32 (forresten, er dette oksidasjonspotensiale?) vil dette tyde på at NADH oksideres spontant til NAD+, og at NADH dermed er et godt reduksjonsmiddel. Betyr det da at NAD+ må være et oksidasjonsmiddel? Hvordan?

mvh ML :)

Brukbart svar (0)

Svar #1
17. november 2010 av Cilia (Slettet)

NAD+ + H+ + 2 e- = NADH  E0= -0.32

Vel, føst av alt kan du ikke si noe om spontaniteten til reduksjonen av NAD+ før du har en oksidasjonsreaksjon som skjer samtidig. Det er dersom E0(celle) er større enn 0 du har en spontan reaksjon. Altså, E0 (reduksjon) minus E0 (oksidasjon) må være større enn null. Elektronene som trengs kan jo ikke komme fra ingensteds. Dette er kun en HALVreaksjon. En reduksjon kan ikke skje uten en oksidasjon.

I en vanlig spenningsrekke står ofte stoffene med høyest verdi for E0 øverst. De har mest "lyst" til å bli redusert, og da oksidere et annet stoff. Det vi si at jo lengre opp på lista en stoff er, jo sterkere oksidasjonsmiddel er det. (Noen lister har omvendt rekkefølge.)

Når vi har gitt to stoffer og vil vite hva som skjer ser vi igjen på reduksjonspotensialet (E0). Det stoffet med høyest red.pot. vil bli redusert, mens det andre stoffet fint må finne seg i å bli oksidert. I eksempelet ditt vil nok NADH oftest bli oksidert pga den negative verdien for E0. Når det blir oksidert vil det virke som et reduksjonsmiddel. Men om det blir oksidert eller redusert vil jo selvfølgelig avhenge av hva den andre halvreaksjonen er.

Når du snur reaksjonen får du "oksidasjonspotensialet" ja. Dette har jeg tenkt på endel i det siste. Jeg har ikke spurt noen så det kan godt være feil, men det høres jo veldig logisk ut:)

Håper du forstår noe av det jeg mente, og at jeg forstod deg rett. Hvis ikke så er det mange andre her inne som kan gi bedre svar enn meg. Om ikke annet så er det god trening for meg å prøve og forklare ting til andre ;)

Svar #2
27. november 2010 av ML2 (Slettet)

Hei!:) Hjertelig takk for hjelpen!:-)

Noe ble mer forståelig, sånn som at det må skje både en oksidasjon og en reduksjon. NADH blir oksidert pga at vi får positiv verdi når vi snur negativ E? Greit nok at NADH da er et reduksjonsmiddel, men hva da med NAD+? Det virker logisk at NAD+ er et oksidasjonsmiddel fordi det har en plussladning, men jeg skjønner fortsatt ikke hvordan NAD+ vil reduseres når E er negativ, men det var kanskje poenget ditt at det kan man ikke se før man har to reaksjoner å sammenlikne?

mvh ML :)

Brukbart svar (0)

Svar #3
28. november 2010 av planke

I organisk kjemi bruker en ofte betegnelsen oksidasjon når et molekyl avgir et hydrogenatom eller når det får tilført et oksygenatom. Det betyr at NAD+ blir redusert når det mottar et H-atom og er demed et oksidasjonsmiddel. Det motsatte gjelder for NADH.
Jeg tror det er en fordel om en kun forholder seg til reduksjonspotensialer når en skal vurdere hvilken vei en reaksjon vil gå. Tenk at det stoffet som har størst reduksjonspotensial vil bli redusert og at det andre blir oksidert (dersom den reduserte formen er tilstede).
En annen sak er at reaksjonen kan gå motsatt vei dersom forskjellene i konsentrasjon (aktivitet) er tilstrekkelig stor. Reduksjonspotensialene i tabellen gjelder ved standardbetingelser.

Skriv et svar til: Reduksjonsmiddel, oksidasjonsmiddel og red.potensiale

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.