Akkurat nå er 2 pålogget.

Fysikk

Et utvalg riktig / galt-spørsmål innenfor bevegelse

08. desember 2010 av prasa93 (Slettet)
Hei, sliter litt med å skjønne det aller grunnleggende innenfor bevegelse i fysikk. Derfor lurer jeg på om noen vil hjelpe meg med disse problemstillingene:

- Kan et legeme i bevegelse ha null akselerasjon?
- Kan et legeme ha en akselerasjon forskjellig fra null samtidig som farten er null?
- Kan fart og akselerasjon ha motsatt fortegn?

Umiddelbart vil jeg svare henholdsvis ja, nei, ja. Men har ikke den ringeste anelse om hvordan dette kan uttrykkes.

Takk på forhånd.

Brukbart svar (0)

Svar #1
08. desember 2010 av kristiav (Slettet)

De riktige svarene er: ja, ja, ja.

#1: Dersom et legeme i bevegelse har null akselerasjon, beveger det seg i en rettlinjet beveglse med konstant fart. Akselerasjon er det som får noe til å endre hastighet eller retning (eller begge deler). Når akselerasjonen er null, kan hverken hastighet eller retning forandre seg, men legemet kan ha fart fra før av.

#2: Dersom du kaster en ball rett oppover, vil den en eller annen gang stanse og falle ned igjen. På toppen er farten null (den står stille et lite øyeblikk), men akselerasjonen virker nedover (farten kommer til å øke nedover) fordi gravitasjonskraften virker nedover. Akselerasjon forskjellig fra null når farten er null er bare mulig i starten av en bevegelser fra ro, når bevegelsen snur eller når bevegelsen stopper.

#3: Samme kastet igjen. Farten er oppover til å begynne med, men akselerasjonen er nedover fordi legemet bremses. Farten er den veier legemet beveger seg for øyeblikket, akselerasjonen er den samme veien som summen av kreftene som virker på legemet.

Kristian

Svar #2
08. desember 2010 av prasa93 (Slettet)

Takker, meget bra forklart. På oppgave 3, forresten, summen av kreftene. Dersom man kaster en ball oppover, er det fordi gravitasjonskraften er større enn kreftene man bruker til å kaste den med? Eller er summen av kreftene nedover større av andre grunner? Sliter litt med logikken her. Dersom man kaster en ball oppover vil jeg tro at kraften oppover er større pga kreftene som kaster den? Eller?

:)

Brukbart svar (0)

Svar #3
12. desember 2010 av Calle (Slettet)

Dersom man kaster en ball oppover, er det fordi gravitasjonskraften er større enn kreftene man bruker til å kaste den med? Eller er summen av kreftene nedover større av andre grunner? Sliter litt med logikken her. Dersom man kaster en ball oppover vil jeg tro at kraften oppover er større pga kreftene som kaster den? Eller?


Summen av kreftene i dette tilfelle vil bare være gravitasjon og luftmotstand. Som begger treker ballen nedover. Når vi har sluppet ballen er det ingen krefter som dytter den viddere opp.

Alle disse spørsmålene er besvart av Newton.
1:

2 og 3: Epotensiel+EKinetisk=Epotensiel+EKinetisk.
Er da energi før og etter. Ep=
og Ek=


Skriv et svar til: Et utvalg riktig / galt-spørsmål innenfor bevegelse

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.