Akkurat nå er 2 pålogget.

Fysikk

Magnet gjennom spole - induksjon

05. mai 2011 av dubsterboy (Slettet)
Hei! Jeg skal ha foredrag om induksjon neste uke. Jeg har valgt å tolke grafen til en fallende magnet gjennom en spole. Jeg har noen spørsmål til denne grafen. Går ut i fra at nordpolen går ned først, og at grafen først stiger, så synker.

1. Det at man får en positiv og en negativ fase på grafen er fordi man definerer en plussretning for strømmen, sant? Så når magneten går ut igjen snur jo strømmen, og da er også spenningen negativ pga strømretningen, stemmer det?

2. Men hvordan skal jeg forklare fluksendringen? Hvis spenningen stiger, så minker jo fluksen. Men hvordan kan fluksen minke når magneten går inn i spolen. Øker den ikke da? Har dette noe med hvilken vei jeg definerte strømretningen?

3. Når grafen går ned til 0, og deretter synker enda mer, så er dette fordi sørpolen går ut ja? og ikke fordi nordpolen går ut på andre siden?


Takker og bukker og håper noen redder meg fra 3 i fysikk....

Brukbart svar (0)

Svar #1
05. mai 2011 av matsorz (Slettet)

nummer 1 som du sier er riktig.
2. Fluksen må ikke nødvendigvis minke når fluksen øker. Fluksen vil øke når magneten går inn i spolen, og minke når den går ut av spolen. Når fluksen øker, holder du tommelen i motsatt vei av magnetfeltet, og de krumme fingrene peker i strømmens retning. Når fluksen minker, setter du tommelen samme vei som magnetfeltet.
3. Spolen er konservativ, og vil ikke ha noen endringer. Hvis nordpolen i magneten går ned først, vil spolen ha nordpol øverst, for å hindre at magneten nærmer seg spolen. Når magneten går ut, har den sørpol øverst, da vil spolen ha nordpol nederst, for å trekke til seg magneten igjen.

Skriv et svar til: Magnet gjennom spole - induksjon

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.