Akkurat nå er 10 pålogget.

Kjemi

Kjemi 1 Privatisteksamen - Spørsmål!

25. oktober 2011 av PeterGriffin (Slettet)
Hei.

Tar nå Kjemi 1 som privatist, og skal ha eksamen om en god måneds tid.
Finner lite info generelt på nettet om typiske eksamensoppgaver man kan få på muntlig, og hefte med eksamensoppgaver fås kun kjøpt til Kjemi 2 :(

Noen som har vært oppe til eksamen i Kj1 / vært eksaminator/sensor, som kunne gitt meg litt informasjon om typiske oppgaver som blir gitt? Jeg trekker vel et emne/en oppgave som jeg får 20-30 min forberedelsestid på, og så blir jeg eksaminert kort i resten av pensum i tillegg + en "øvelse"?

Hva er typiske oppgaver man får? I fysikk og matte er det jo stor vekt på konkrete oppgaver. Gjelder dette for kjemi også, eller blir det teoretiske vektlagt mer her?
Vil gjerne vite hvordan jeg skal prioritere jobbingen med faget nå i innspurten, hvor mye jeg skal vektlegge oppgaver kontra pugging av teori.

Hadde satt STOR pris på litt informasjon her. :)

Brukbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2011 av planke

Det er ofte et tema som du blir bedt om å gjøre greie for. Øv deg på å forklare kjemiske prinsipper muntlig. Stikkord: syre/base, kjemiske bindinger, aktiveringsenergi, entalpi, entropi, le'Chatelier, elektronegativitet og sikkert flere.
Når det kommer til den praktiske delen er det viktig å vite navn på utstyret og at du hele tiden tenker høyt.

Svar #2
26. oktober 2011 av PeterGriffin (Slettet)

Takk for svar.
Så å få en regneoppgave som "tema" man skal snakke om er noe sjeldnere enn det å få et bredere tema som f.eks entalpi osv?

Ser jo at målene i læreplanen er at eleven skal kunne foreta en del beregninger av konsentrasjon, stoffmengde, osv..

Og et spørsmål til jeg har lurt litt på hvis noen har tid:
I boken Kjemien Stemmer blir det brukt veldig mye reaksjonslikninger for å illustrere kjemiske prinsipper. Er det meningen at man skal kunne alle disse på rams? Eller holder det å kunne de mest brukte syrene og basene, og ionene disse danner?

Henger 5ern og 6ern høyt i kjemi?

Brukbart svar (0)

Svar #3
26. oktober 2011 av planke

Du trenger ikke pugge reaksjonsligninger, men det er viktig å øve opp teften for å se hvilke stoffer som kan reagere med hverandre. Samt at du må kunne balansere ligninger. I tillegg på du kunne de vanligste sterke syrene, de funksjonelle organiske gruppene. Samt å kjenne godt til kjemien for fosfat, karbonat, nitrat, sulfat og vite hvordan disse oppfører seg i forhold til syre/base, saltdannelse osv
6ern skal henge høyt, 5er er langt fra umulig, men da må du og en del trening på det praktiske.

Svar #4
26. oktober 2011 av PeterGriffin (Slettet)

Skjønner.

Angående det praktiske - har inntrykk av at man ikke har tid til å gå igjennom komplekse forsøk på eksamen, og at man dermed heller blir bedt om å forklare teorien rundt forsøkene? Er ikke det viktigste i så måte å kunne teorien bak dem, og i tillegg vite hva de ulike delene som brukes i forsøket heter?

Og med "kjemien til fosfat, karbonat, nitrat...", mener du da ting som f.eks fra hvilken syre fosfationet kan utledes, hvilken syre den er korresponderende base til osv? :)

Brukbart svar (0)

Svar #5
26. oktober 2011 av planke

Stemmer på det siste der.
Det stemmer at det ikke er tid til lange forsøk, men fremdeles er det viktig å kunne forklare kjemien, det vil stort sett si å tenke høyt omkring det som skjer.

Svar #6
26. oktober 2011 av PeterGriffin (Slettet)

Ok:) Takker.

Skriv et svar til: Kjemi 1 Privatisteksamen - Spørsmål!

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.