Akkurat nå er 183 pålogget.

Kjemi

fosfor fra urin

02. mars 2012 av Nagel (Slettet)
Hei sann! Skulle gjerne forsøkt å destilert (bitte litt) hvit fosfor fra urin. Har hørt at det kan la seg gjøre ved å koke urin (med pulverisert kull) i en retort, for så å kjøre dampen gjennom vann. fosfor skal visst nok deponeres på bunnen i vannløsningen. Stemmer dette?  Det var også noen som skrev at man kunne blande inn kanel (i lik mengde som trekull) - noen som vet hvorfor?

Hvordan fordeler stoffene seg under oppkok? Hva fordamper?
Hvor varm må urinen være (leste en plass at det krever 4-500 gr.C for å få frigjort rød fosfor, som så skal kondensere til hvit fosfor (hvor fort må det hele avkjøles?).
Hehe, og sist, men ikke minst, hvor anaerobisk må prosessen være (vet liksom ikke om jeg klarer å erstatte atmosfæren i systemet mitt (som for øvrig består av to heineken-flasker (glass), koblet sammen med plastslange (forseglet med svamp og silikon) - kan det overhodet funke? :)?

Tips til forbedringer tas hjertlig imot (samt all info om eventuelle farer).

Ett ørlite ekstraspørsmål: jeg har en flaske (1l, plast) med urin som har stått lukket, urørt  og skjermet fra direkte solinnstråling, i 93 dager. Til nå har det lagt seg et hvitt sediment: noen som vet hva dette kan være? I en annen flaske med mørkere farge har liknende sediment oppstått, men her er det mer fibrøst (sort of..).

På forhånd takk for alle svar!
og ha en strålende dag : )


Brukbart svar (0)

Svar #1
02. mars 2012 av Yngevege (Slettet)

Voy... Dette er definitivt et av de morsomste inleggene her på forumet på ei stund!

Jeg kan ikke mye om akkurat dette, men gi meg noen timer på meg så skal jeg se hva jeg kan finne til deg.

Det jeg vet er at om du ikke har gassflasker med inert gass (propan teller IKKE) så kan du få problemer med å flushe oksygenet fra systemet. Når jeg tenker meg om så kan du prøve med heliumballonger. Du må da flushe systemet FØR du lukker det. Jeg er likevel litt skeptisk til å varme på dette, om du ikke har en trykkventil av ett eller annet slag

Nå det gjelder aktivert kull så fjerner det enkelte stoffer ved at de adsorberes på kullet.

Hva er en retort?

og sist... Hvorfor gjør du dette? Jeg antar du ikke har mye kjemikunnskap eller tilgang til laboratorie..

Svar #2
02. mars 2012 av Nagel (Slettet)

Tusen takk for svar! Nei, har ikke mye peil på kjemi :) Men antok at det kanskje kunne bli et problem med kravet om oksygenfritt miljø, hehe, bl.a. (tror jeg kan få tilgang til ca.1 liter helium. Hehe, kanskje det faktisk kan funke - så morsomt!). Gleder meg til mer utfyllende svar :)

En retort er: http://en.wikipedia.org/wiki/Retort
På norsk heter det retorte (jeg visste ikke det).

I utgangspunktet ville jeg bare se hva som skjedde med urin over tid. Så ville jeg koke det for å se hva som ble igjen og for å sjekke pH på den kondenserte dampen. Så oppdaget jeg at man kunne ekstrahere hvit fosfor, så nå er jeg rimelig gira på å prøve det :)

Brukbart svar (0)

Svar #3
02. mars 2012 av Yngevege (Slettet)

For å få oksygenfritt miljø trenges nok mer enn 1l, hvis det er snakk om atmosfæretrykk. Holder KANSKJE hvis det er slike 12 atm flasker du har.

Når jeg tenker meg om så var det kanskje snakk om betydelige mengder med urin som blir brukt for å få ut hvitt fosfor. Jeg er ikke sikker på om dette er piece of cace.

OG DESSUTEN! Les deg GRUNDIG opp på faremomenter ang. hvitt fosfor før du gjør noe som helst!

Brukbart svar (0)

Svar #4
02. mars 2012 av Yngevege (Slettet)

When exposed to air, white phosphorus spontaneously oxidizes to phosphorus pentoxide and hydrolyzes in water to form potentially corrosive phosphoric acid, capable of producing chemical injury in tissues. Adherence of phosphorus to clothing and skin will often cause thermal injury because white phosphorus ignites spontaneously if the temperature exceeds 34°C

Brukbart svar (0)

Svar #5
02. mars 2012 av Yngevege (Slettet)

The alchemist's recipe was somewhat idiosyncratic: Take "golden yellow" urine, distill it and heat the residue. Using this crude method, he obtained a few grams of phosphorus from several hundred liters of urine. He then sold the glowing crumbs to other scientists for large sums of money. German mathematician Gottfried Wilhelm Leibniz was also keenly interested in the secret of the "phosphorus mirabilis" ("miraculous bearer of light").


t took about 1,100 L of urine to make about 60 g of phosphorus


hvilket betyr at 1l kan gi henimot 60mg, som er nok til å drepe et menneske, hvis det spises. Du dør nok ikke av å brenne dette, men det kan bli ubehagelig, antar jeg.

Brukbart svar (0)

Svar #6
02. mars 2012 av Yngevege (Slettet)

En annen ting er at disse folkene som først fant opp dette nok ikke hadde inert atmosfære, så ikke bekymredeg for det.

Brukbart svar (0)

Svar #7
02. mars 2012 av Yngevege (Slettet)

en.wikipedia.org/wiki/Hennig_Brand

jeg går ut i fra at du har funnet denne oppskrifta, egentlig..

Fortell hvordan det går hvis du prøver gjøre dette! og hvis du har spm :)

Svar #8
02. mars 2012 av Nagel (Slettet)

Sweet, massevis av kilder (*liker*). Skal sette meg inn i det (og nei, jeg hadde mirakuløst nok ikke funnet den oppskriften før nå, men 16 timers koking passer ikke helt inn i timeplanen min :)
Så da kan jeg kanskje droppe helium (jeg foretrekker å unngå antagelser så hvis noen vet noe mer om hvor nødvendig dette er: vennligst svar :)

Kommer garantert tilbake med flere spørsmål!
og tar gledelig imot flere linker og tips ;)

Brukbart svar (0)

Svar #9
04. mars 2012 av sentral (Slettet)

ha-ha-ha heftig. Hold oss oppdatert!

Skriv et svar til: fosfor fra urin

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.