Akkurat nå er 100 pålogget.

Naturfag

Kollisjon med partikler i atmosfæren

21. mars 2012 av turnkris (Slettet)
Har om atomfysikk, nordlys fenomenet.

Kan noen fortelle meg hvorfor en kollisjon med nitrogen i atmosfæren gir for det meste blått og rødt lys? Mens oksygen gir grønt lys?
Vi bruker boken SENIT NATURFAG VG1 og jeg oppfattet det slik at hvert atomskall har et bestemt energinivå. Hvordan kan oksygen gi ut grønt lys når det kun har to skall rundt kjernen??? Tenker regnbuens rekkefølge...

Brukbart svar (0)

Svar #1
01. april 2012 av PeterGriffin (Slettet)

Gammel post, så du har kanskje allerede funnet svaret?

Dette lærer du mer om i Fysikk 1, men det er slik at alle grunnstoffene sender ut fotoner med helt unike bølgelengder når de går fra eksitert tilstand til grunntilstanden, og noen av disse fotonene kan vi se som lys.

Grunntilstanden, n, er atomets "naturlige" energitilstand. Den settes til n=1.

Når et atom av et grunnstoff eksiteres (elektronene går til en høyere energitilstand) til f.eks n=3, vil det sende ut fotoner idet det går tilbake til n=1, grunntilstanden.
Overgangene 3-2, 3-1, 2-1 utgjør da tre ulike fotoner som sendes ut, og de må være innenfor bølgelengdene til synlig lys for at vi skal kunne se dem.

De ulike fargene i nordlyset varierer med høyden molekylene/ionene blir eksitert i fordi atomene blir utsatt for ulik energipåvirkning av partiklene som kolliderer med lufta. Luftsammensetningen på de ulike høydenivåene har kanskje også noe å si, her er jeg ikke helt sikker..  :lol:


Skriv et svar til: Kollisjon med partikler i atmosfæren

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.