Akkurat nå er 46 pålogget.

Kjemi

Alfaheliks - Eksamen - hjelp?

22. mai 2012 av Sehs92 (Slettet)
Hei!  :-)

Jeg sitter med en eksamensoppgave som jeg håper noen kan hjelpe meg med. Oppgave 3b) eksamen V10 del 2:

"Hydroksysyrer kan settes sammen til lange kjeder, polyester. Slike kjeder likner peptidbindinger. Forskjellen er at NH i amidbindingen er erstattet med et O-atom. Forklar hvorfor en polyester ikke vil danne alfahelikser slik som peptidene kan. Bruk gjerne illustrerende figur med figurtekst."

Så vidt jeg har forstått, danner peptidkjedene helikser fordi aminogruppen på en aminosyre danner hydrogenbindinger med karboksylgruppen på en annen aminosyre. Hydroksysyrene har  en OH-gruppe i hver ende av molekylet, og danner esterbindinger. Hydroksysyrene inneholder jo fremdeles H-atomer (Slik som alle organiske forbindelser) som jeg ville trodd kunne danne hydrogenbindinger på samme måte som peptidkjedene. Er man avhengig av å ha hydrogener i de funksjonelle gruppene for å danne slike hydrogenbindinger? Eller er det noe helt annet som er årsaken til at de to kjedene oppfører seg forskjellig? Vet ikke om det kanskje ble litt uklart hva jeg egentlig lurte på her, men håper noen skjønte det, og er villig til å hjelpe. :wink:

Takk å forhånd  :-)

Brukbart svar (0)

Svar #1
22. mai 2012 av Janhaa

Alfa-heliksen som er en av sekundærstrukturene i et proteinmolekyl, holdes sammen i spiralform av H-bindinger. Disse bindingene går mellom O-atomene i >CO og H-atomene i −NH. De to gruppene >CO og −NH gjentar seg i hele ”ryggraden”på spiralen fordi de utgjør peptidbindingen/amidbindingen mellom to og to aminosyrer (AA). Det kan dermed dannes en rekke H-bindinger. AA er bundet til hverandre i en lang rekke.
I en polyester har praktisk talt alle HO-gruppene reagert med −COOH-gruppene til −COO grupper. Det er derfor intet H-atom i den funksjonelle gruppa i polyesteren til å danne H-binding til O-atomene i esterbindingen. Det er riktignok H-atomer bundet til C-atomene i karbonkjeden, men disse H-atomene kan ikke inngå i noen H-binding. Der er  bare H-atomer sterkt bundet til elektronegative atomer som O og N som kan. Når det ikke kan dannes H-bindinger mellom ulike deler av polyesterkjeden, gis det heller ikke mulighet til å få en stabil alfa-heliks-struktur

Skriv et svar til: Alfaheliks - Eksamen - hjelp?

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.