Akkurat nå er 1 pålogget.

Kjemi

Kjemi 2 privatist eksamen - analyse av uorganiske stoffer. Må alt pugges?

30. juni 2012 av alex90 (Slettet)
Hei.

Jeg leser til kjemi 2 eksamen på egenhånd og har i den forbindelse et spørsmål i forhold til analyse av uorganiske stoffer.

Er det slik at man på eksamen kan ha med seg bok/labheftet (eller at man blir gitt en oversikt over farge/utfall og bare skal utføre "eksperimentet") eller må jeg pugge alle de forskjellige reaksjonene? Altså hva som gir utfall av hvilken farge, hvilke stoffer som brenner i hvilken farge, og hvilke stoffer som lukter hva (denne er jo ganske lett og kan jeg allerede, men fortsatt)??

Jeg trodde først det måtte pugges , men så nettopp en video der jeg fikk intrykk av at man kunne ha med seg en oversikt. Men det ble ikke sagt direkte så jeg er usikker. Vil ikke sløse masse tid på å pugge alt dette om det ikke er nødvendig. Det har jo ikke så mye med den generelle forståelsen av faget akkurat :)

Brukbart svar (0)

Svar #1
30. juni 2012 av Martin (Slettet)

Siden du snakket om å utføre et eksperiment, antar jeg dette gjelder en muntlig eksamen (Det kan likevel nevnes at på skriftlig er det flust med hjelpemidler). Da jeg hadde min eksamen, og skulle identifisere et hvitt salt, lå det en utgave 'Gyldendals tabeller og formler i kjemi' der, så det var noe man kunne støtte seg på. Denne ble imidlertid kun brukt da en test både jeg, sensor og læreren min trodde ga negativt utslag plutselig kom med felling en stund senere. Det er på ingen måte vits i å pugge alle mulige reaksjoner, men det virker pussig med en kjemiker som ikke kan grunnleggende reaksjoner som enten gir entydig svar, eller sterkt begrenser alternativene (eksempelvis
). Jeg ville i alle fall plukket ut en del reaksjoner som jeg synes er viktige og lært meg dem.

Svar #2
30. juni 2012 av alex90 (Slettet)

Takk for svar. Det er muntlige-praktisk eksamen ja. Men jeg er egentlig like forvirret for når du sier at jeg bør kunne noen ekstra viktige, - er det kanskje alle de boka har valgt ut? Eller er det ikke det?

I kjemien stemmer2  så nevnes flammeprøve på kationer og deres tilhørende farger ved pb2+, na+, k+, ba2+, cu2+ og ca2+. Typiske farger på 15 salter, en stor løselighetstabell (som er tilsvarende den i formelheftet), en spesifikk test for påvisning av nitrat, acetat, halogenid og sulfat, en stor tabell for kryssreaksjoner mellom kationene ag+, pb2+, cu2+, fe2+, fe3+, ni2+, zn2+, ca2+ og ba2+ med anionene fe(cn)6-3, fe(cn)6-4, SCN-, dimetylglykosim, NH3 og Cro4-2-.

I en typisk oppgave i studiehefte så kan de si at de tar en flammeprøve, får den fargen, prøver å låse saltet med dette saltet og får en felling med en spesifikk farge, hvilket salt var i prøven? - Men da sitter jeg jo der og lurer på om jeg skal kunne dette utenat eller om jeg bare skal evne og finne det ut ved hjelp av tabell i boken og formelhefte! Det er jo en enorm forskjell!

Brukbart svar (0)

Svar #3
30. juni 2012 av Martin (Slettet)

En stor tabell for kryssreaksjoner mellom kationene
,
,
,
,
,
,
,
og
med anionene
,
,
, dimetylglykosim,
og


Dette blir veldig reaksjoner, og alle er ikke like interessante. På eksamen kommer du til å ha begrenset med tid og reagens, så du kan ikke gjennomføre alle testene og må gjøre et intelligent utvalg. Så du skal kanskje ikke pugge tester, men du bør tenke igjennom/lære hvilke som kan være lure. For eksempel, hva er en utmerket test når du mistenker at/vil undersøke om blandingen inneholder
? Dessuten kan det være klokt å utføre testene selv på forhånd (som kanskje er vanskelig for en privatist?), slik at du har en formening om gulfargen du ser tyder på
eller
når du har tilsatt
.

Svar #4
01. juli 2012 av alex90 (Slettet)

Ok :) Fra hukommelsen trodde jeg man skulle tilsette S2- for svart utfall, men ved nærmere undersøkelse er visst dette bare Fe2+. Fe3+ gir rødt utfall med tiocyanat SCN-.

Tror ikke jeg får prøvd det på forhånd nei. Diverse skoler tilbyr labkurs, men dette er bare på vårsemesteret.

Svar #5
01. juli 2012 av alex90 (Slettet)

Angående disse reaksjonene du nevnte:  Ag+ for å bekrefte Halogenidene Cl-, Br- og I-. I boken min står det "salpetersur løsning av prøven tilsettes sølvnitrat løsning. Prøven må være syr for å ikke få utfelt hydroksider. Salpetersyre brukes fordi alle nitrater er lettløselige".

Jeg forstår ikke helt dette? Det er jo sølvnitrat for at sølvet skal løses og nitrat ikke skal blande seg i reaksjonen med potensielt Cl- Br- eller I-. Så vi får felling med Ag+ og en av disse. Men ikke få utfelt hydroksider??? Mener de at det kan dannes et salt AgOH som gir utfelling?

Skriv et svar til: Kjemi 2 privatist eksamen - analyse av uorganiske stoffer. Må alt pugges?

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.