Akkurat nå er 4 pålogget.

Kjemi

Hvordan avgjøre om et stoff er polart eller ikke?

30. juli 2012 av MammaMø (Slettet)
Hei :-)

Sitter og leser på 2KJ, og irriterer meg over en oppgave.

"Plantevernmiddelet DDT har kjemisk formel c14H9Cl5. forklar hvorfor denne forbindelsen praktisk talt ikke løser seg i vann."

Jeg ser umiddelbart fra oppgaveteksten at dette stoffet er upolart da de sa at det ikke var løselig i vann, og det er også dette som står i fasiten. Dette er så selvfølgelig at jeg antar de gjerne vil at man skal forklare hvorfor akkurat denne forbindelsen er upolar.

Er det en enkel måte å se at dette er et upolart stoff ut i fra formelen?
Jeg forsøkte litt på å tegne for å se hvordan de delte elektroner. Slik jeg har forstått det,  vil et stoff være upolart hvis oktettregelen er oppfylt (ingen frie elektronpar), eller hvis ladningene veier ut hverandre, men jeg klarer ikke å se dette ut i fra formelen.. Kanskje jeg ikke trenger å kunne dette, og at oppgaven er så enkel som den ser ut til...

Noen som kan hjelpe?

Brukbart svar (0)

Svar #1
02. august 2012 av planke

Polaritet og løselighet i vann er ikke alltid helt enkelt. DDT er et polart molekyl, men alikevel ikke vannløselig. Når du skal vurdere om et stort molekyl er løselig eller ikke må du se etter om det har polare grupper som kan gi tilstrekkelig stor grad av hydratisering (bindinger til vannmolekyler) slik at det kan løses. Karboksylsyre- og hydroksyl-grupper gir sterke bindinger til vannmolekyler. Alkylgrupper og aromatiske ringer er hydrofobe. C-Cl-bindinger er ikke særlig polare (elektronegativitetsforskjell på 0,5) og dermed forholdsvis hydrofobe.

Et stoff kan ha ledige elektronpar og kan  være polart selv om oktettregelen er oppfylt. Feks vannmolekylet.
En skal og være forsiktig med å bruke oktettregelen noe særlig ut over pensum i naturfag første klasse. Den stemmer forholdvis godt med atomnummer opp til og med Silisium, men etter  det kommer artige molekyler som f.eks fosforpentaklorid og svovelheksafluorid. Stabile molekyler, men stemmer ikke med oktettregelen.

Svar #2
10. august 2012 av MammaMø (Slettet)

Takk!

Hmmm... Kanskje det blir klarere når jeg får lest kapittel om organisk kjemi og syre-baser. Er forresten kjemi 1 (er blitt gammel og grå så jeg omtaler det som 2kj fortsatt). Synes det er vanskelig å bryte opp molekylet i kjente forbindelser (men det må jeg kanskje lære meg?).

Men, hvis det ikke er noen frie elektronpar, og oktettregel er oppfylt, eller ladningene veier hverandre ut (som i vannmolekylet), kan vi ikke alltid si at det er upolart?

Jeg forstår argumentasjonen din, men man kan vel bruke oktettregelen som en forutsetning, selv om den alene ikke står som en forklaring på upolaritet?


Brukbart svar (0)

Svar #3
14. august 2012 av planke

Ikke heng deg opp i ledige elektronpar når du skal vurdere om molekylet er polart eller ikke. Degt er elektronegativitet og geometri som gir svaret.
Tenk deg en vektor for hver binding mellom to atomer i molekylet. Vektoren skal peke mot atomet med lavest elektronegativitet og lengden skal tilsvare forskjellen i elektronegativitet. Dersom summen av alle vektorene i molekylet er lik null er det upolart og jo større summen er, jo mer polart er molekylet.
Dermed blir f.eks CO2, SF6 og C2H6 upolare pga en kule symmetrisk geometri.

Skriv et svar til: Hvordan avgjøre om et stoff er polart eller ikke?

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.