Akkurat nå er 9 pålogget.

Kjemi

To eksamens oppgaver: Hjelp til å tolke H-NMR spekter og kjemisk skift

22. august 2012 av Persona (Slettet)
Oppgavene er om H-NMR-spekter og kjemisk skift. Oppgave 3 f) og bilde altså. H-NMR-DATA tabellen ligger i de siste sidene.

Jeg har forstått det slik at dette er stoff man kan absolutt forvente å få i en eksamen, siden de er i alle eksamene, og av det jeg har satt meg inn, så forstår jeg fortsatt ikke hvordan jeg kan tolke H-NMR og Kjemisk skift, ppm.

Håper de kan være så snill og sette av litt tid til det og svare meg sånn ganske kort og greit hvordan man kan løse oppgaven! :-)

Oppgave 3 f), tabell ligger i de siste sidene: http://www.diskusjon.no/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_id=492449

Bilde/andre oppgave: http://oi45.tinypic.com/rvkimt.jpg

Brukbart svar (0)

Svar #1
22. august 2012 av Janhaa

3f)
metansyre har


dvs 3
=============
dimetyleter

singlett, dvs 4
=============
metanal har 


dvs singlett
dvs 2
=============
metylmetanat har

og 

dvs 1


Brukbart svar (0)

Svar #2
22. august 2012 av Janhaa

Bilde/andre oppgave: http://oi45.tinypic.com/rvkimt.jpg

D) har 4 sett av topper/multipletter: 1) OH-protoner, 2)  CH_2-protoner, 3) CH-prot.,
4) metylprotoner. NEI
============
A) har 4-5 sett av topper/multipletter, nei
============
B) har 4-5 sett av topper/multipletter, nei
============
C)
2 topper, pga OH-protoner og en stor singlett pga 3 symmetriske metylprotoner.
JA

Svar #3
22. august 2012 av Persona (Slettet)

Tusen takk for at du svarer! Beklager litt at jeg trenger fortsatt litt mer veiledning for å forstå hvordan man kommer fram til dette.

3f) Jeg tar dette bilde av metansyre som eksempel: http://www.lokus.no/content/redirect/?marketplaceId=34417953&languageId=1&logicalTitle=content_image_2010.03.03.16.57.18&crId=66741931

Fra det jeg ser, så er det en klar COOH bindet til C-karbonen. Og i tabellen til HNMR så ser jeg at det er en H-C-O2-R med ppm verdi Ca 8. så jeg går utifra at dette er 8,1 ppm. Greit. Dette stemmer også med Metanal og dimetyleter (med CH3 karboner i hver ende av kjeden), så tror jeg har skjønt det. Men metylmetanat, er jeg usikker på, siden den er C2H4O2, og strukturformelen (som jeg mulig tar feil her) ligner på en der C er bundet til OOH (COOH) og den andre C bundet til 3H (CH3). Hvor kommer (-CH) inn? Også lurer jeg på metanal, jeg ser at C er dobbel-bundet til en O og har to H bundet til seg, en COH2 altså, men hvordan blir det tolket som (-CHO) da? Fordi strukturformelen ligner praktisktalt helt likt og fordi den R-en bundet til den sentrale C i COHR kan tolkes som et H atom i dette tilfelle?

Bilde) Slik som jeg skjønner det, så er pilene tolket som topper i strukturformelen, ikke sant? Så jeg ser at den ikke kan være butan som har 4-5 topper med hydrogen. D http://www.mn.uio.no/kjemi/forskning/grupper/skole/nomenklatur/1.jpg ser heller ikke ut som noe 2 topper. Mens C ligner jo på D, bare plassert i første karbon istedenfor den andre (hvis jeg ikke tar veldig feil her).

Jeg ser ikke hvordan jeg kan tolke det som to topper. Tolker man topper som de som ligger øverst eller enden av kjeden?

Bare disse spørsmålene jeg lurer på!  :-)

Skriv et svar til: To eksamens oppgaver: Hjelp til å tolke H-NMR spekter og kjemisk skift

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.