Akkurat nå er 44 pålogget.

Kjemi

Grunnleggende spørsmål om kjemi: molar masse, masse og stoffmengde

18. september 2012 av lacamomille90 (Slettet)
Hei,

Jeg er helt i startfasen av kjemi 1 hvor vi akkurat har begynt å regne litt. Det blir mer og mer tydelig for meg at jeg har noen grunnleggende mangler som gjør dette mye vanskeligere enn hva jeg egentlig tror det er :oops: Jeg håper det går greit at jeg stiller noen litt dumme spørsmål nå hvor jeg først skriver litt om hva jeg har forstått/ikke forstått så langt, i håp om at dere kan korrigere det jeg har misforstått og fylle på med litt informasjon. Forhåpentligvis vil det gjøre det lettere for dere å svare også :-)

For å ta det steg for steg:

1. Molar masse (Mm), er dette det antallet som kan leses ut fra periodesystemet? F. eks. at CO2 har en molar masse på 12,01 + 32? Hvis jeg får en problemstilling i kjemi hvor jeg f. eks. skal bruke formelen n=m/Mm - bare "plotter" jeg da alltid inn den molare massen fra periodesystemet?

2. Når det gjelder stoffmengde (n), kan det sies så enkelt som at det er dette jeg skal finne svaret på ved en problemstilling? F. eks. ved spørsmålet "hvor mange vannmolekyler er det i en halv liter vann" - vil da vannmolekyler her være stoffmengde kun fordi det er dette som er X i oppgaven?

3. Når det gjelder masse forvirrer dette meg veldig, jeg har funnet en setning hvor det står at "1 H2O-molekyl har massen 2*1 for hydrogen og 16 for oksygen" - men var det ikke dette som var molar masse, dvs. det som kunne leses ut fra periodesystemet?

Jeg håper noen av dere har tålmodighet og kan svare så godt dere kan! Det ville vært veldig fint å få en liten oppklaring :-) på forhånd tusen takk

Brukbart svar (0)

Svar #1
18. september 2012 av eliGent (Slettet)

1. Ja, du vil få riktig verdi for den molare massen om du legger sammen "verdiene" fra periodesystemet. Legg merke til at enheten for molar masse er g/mol (se 3.)

2. Dersom de spør deg om antall vannmolekyler vil dette være stoffmengden * antall molekyler per mol (ettersom stoffmengde er antall mol med molekyler. Husk at et mol kun er et antall, nemlig 6.02 * 10^23 / mol)

3. Massen til et vannmolekyl vil være som du sier, 2*1 + 16, dette målt i "units", som er enheten man måler vekt på molekylnivå. En unit er 1.66 * 10^-27 kg, så å "veie" molekyler i gram eller kg blir litt ugunstig. MEN: Antall moleykler i et mol er laget slik at verdien på vekten til et molekyl i units er det samme som den molare massen. Derfor vil du kunne si at ett vannmolekyl veier 18 units, eller har molar masse 18 gram / mol, alt etter hva du skal bruke massen til

Svar #2
19. september 2012 av lacamomille90 (Slettet)

Tusen takk! Dette var veldig oppklarende :-)

Skriv et svar til: Grunnleggende spørsmål om kjemi: molar masse, masse og stoffmengde

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.