Akkurat nå er 18 pålogget.

Fysikk

tegne krefter på en magnet som slippes mot et stykke jern - Fysikk 1

29. november 2012 av MammaMø (Slettet)
Hei,

Har en oppgave hvor de spør (litt forkortet): "Hvis et stykke jern og en magnet ligger på et friksjonsfritt underlag, og man holder de to stykkene fast. Hva skjer når man slipper en magneten?".

Dette er et eksempel på Newtons 3. lov, det skjønner jeg. Jeg kan si at magneten bevege seg mot jernstykket fordi kraften som jernstykket utøver på magneten er like stor, men motsatt rettet kraften magneten utøver på jernstykket. Er det riktig tenkt?

Så skulle jeg tegnet dette, så ble jeg så usikker på retningen på pilene ;-/ Noen som kan gi en foklaring på Fysikk 1 nivå?

På forhånd takk!

Brukbart svar (0)

Svar #1
01. desember 2012 av planke

Her skal pilene peke mot det andre legemet (dvs mot hverandre) Husk at i Newtons 3. lov er det snakk om to legemer som virker på hverandre, med like store og motsatt rettede krefter.

Svar #2
02. desember 2012 av MammaMø (Slettet)

Takk, ja det var det jeg tenkte, så ifht til Newtons tredje lover er det egentlig greit. Tegner man i såfall pilen fra magneten med startpunkt i utkanten av klossen og startpunkt for pilen i sentrum av jernklossen?

Hvis man så kun ser på magneten og bruker Newtons andre lov: Hvordan påvirker magnetisme retning og kraft? Det er kun magneten som beveger seg når vi holder jernstykket stille, og den starter fra ro, så jeg antar at summen av krefter ikke er 0. Vil kreftene som virker på magneten da være negative? Her er det jo magneten som beveger seg mot jernklossen..
Skriv et svar til: tegne krefter på en magnet som slippes mot et stykke jern - Fysikk 1

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.