Akkurat nå er 26 pålogget.

Fysikk

Oppgave 1.122 i Ergo Fysikk 1 studiebok

09. desember 2012 av Latsabb (Slettet)
Hallo, jeg er ny her, men har brukt en god del tid paa dette, og er naa ganske irritert. (beklager, jeg er Amerikansk, og jeg har ikke Norsk tastetur)

Alle oppgavene opptil naa  har jeg fant ut av ganske fort, men jeg finner ingenting i grunnboken min som forklarer hvordan jeg skal finne ut av dette. Sporsmal er:

1.122  En Partikkel beveger seg slik at farten varierer med tiden paa denne maaten: v(t)=3t2+2t, der t ∈ [0, 8] er maalt i sekunder og v er maalt i m/s.

b Hvor langt har partikkelen beveget seg i tidsintervallet fra t=0 til t=8?

Jeg vet at s blir arealet som ligger under fartsgrafen, men problemen er at grafen til v er en kurv. Alle eksempler i grunnboken er til rett linjer. Jeg har sokt litt paa nett, og det ser ut som du maa bruke integraler aa finner ut av noe slik, men jeg har ikke tatt R2 enda, og ingenting er forklart i grunnboken saa langt som jeg kan se.

Er det noe som jeg har gjort galt her? Noe som jeg ikke ser? Fasiten gir svaret, som er 576m, men det er ingen forslag til losninger, og jeg kan heller ikke finne noe forslager paa nett.

Takk for tiden din.

Brukbart svar (0)

Svar #1
09. desember 2012 av Zeph (Slettet)

Du må integrere fartsfunksjonen. Da får du strekningsfunksjonen. Så er det bare å sette inn.Skal du finne arealet under fartsgrafen gjør du slik:Brukbart svar (0)

Svar #2
09. desember 2012 av Jesta (Slettet)

Du bruker integrasjon for å få avstanden partikkelen har beveget seg.Edit: Når man integrerer, så gjør man det motsatte av å derivere.

Svar #3
09. desember 2012 av Latsabb (Slettet)

Ja, som sagt, jeg lest at det var til aa bruke integraler, men jeg mener at det er daarlig gjort aa ikke forklarer dette i grunnboken... Spesielt med tanke paa at dette skal folk tar parallel med R1, mens integraler er ikke snakket om for R2.

Takk for hjelpen. Naa vet jeg at jeg har ikke gaatt glipp av noe, men bare har ikke riktig kunnskap til dette.

Brukbart svar (0)

Svar #4
09. desember 2012 av Zeph (Slettet)

Det er mulig å gjøre det ved å se på farten i tidsintervallet. Det blir jo fart i m/s, og da kan du sette inn verdi for t i fartsfunksjonen for å finne farten i etter tiden t. Da vil man kunne se hvordan farten øker, og om akselerasjonen er kontant eller ikke. Da vil man kunne bruke bevegelseslikninger til å finne svaret. Men det er en omvei deluxe.

Svar #5
09. desember 2012 av Latsabb (Slettet)

Ja, jeg tenkt paa det, men a=v'(t), som er 6t+2, og derfor ikke konstant. Har lest grundig gjennom veiformel 1 og 2, men de kan kun brukes naar akselerasjon er konstant.

Skriv et svar til: Oppgave 1.122 i Ergo Fysikk 1 studiebok

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.