Akkurat nå er 2 pålogget.

Fysikk

Astrofysikk

28. februar 2007 av Ath (Slettet)
Hei. Jeg lurte på noen oppg. før prøven om 2 dager.


10.64. En bilfører ble stanset av politiet for å ha kjørt mot rødt trafikklys. Han unnskyldte seg slik: "På grunn av farten så lyset grønt ut for meg". Vurder unnskyldingen.


10.20. a) Regn ut den kritiske radien for Solen og for en stjerne på 10 solmasser. Kan solen bli et svart hull?

Jeg har regnet ut den kritiske radien til 2,9 km (stemmer med fasit), men jeg vet ikke hvordan vi skal vurdere om dette blir et svart hull. I fasiteten står det at massen er for liten for det, men jeg vet ikke om de sammenlikner den kritiske radien med et annet verdi, isåfall, hvilken.


10.69. a) I tre stjernespktre finner vi energimaksimum ved disse bølgelengdene: 300 nm i nr. 1, 600 nm i nr.2 og 900 nm i nr. 3.
Regn ut overflatetemp. og bestem spektralklassen og fargen til hver av stjernene. (Bruk fysikktabell).

Er det slik at vi bare sammenlikner med solas verdier for temp.? Jeg har gjort det slik: Brukte formelen lamda*T = a og fant T, og tok denne verdien for T og delte på 5780 K (solas temp.), og fikk et forholdsverdi. dette forholdsverdien så jeg i fysikk-tabellen på s. 22 på effektiv temp., og da fant jeg ut at det ligger i klasse A. Er det slik man skal gå fram? Og hvordan finner man ut hvilke farge det er ved bruk av fysikktabellen (og ikke lærebokas diagram med farger og slikt)?


Håper noen kan hjelpe meg med å gi meg forklaringer :)

Brukbart svar (0)

Svar #1
08. mars 2007 av kkisyf (Slettet)

10.64. En bilfører ble stanset av politiet for å ha kjørt mot rødt trafikklys. Han unnskyldte seg slik: "På grunn av farten så lyset grønt ut for meg". Vurder unnskyldingen.

Bilføreren tenker på at bilen kjørte så for at rødforsyvning ble en aktuell forklaring på hvorfor han kjørte på rødt...

Farten bilen da måtte hatt blir:

Med andre ord helt garantert ulovlig fart på norske veier :-)

Dersom politiet allikevel skulle akseptere unnskyldningen og bilføreren unngår bot for å kjøre å rødt lys, tør jeg ikke tenke på den eventuelle "fartsboten" som en slik fart ville gitt!!!

Skriv et svar til: Astrofysikk

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.