Akkurat nå er 11 pålogget.

Debatt

Matte på UiO eller siv.ing. på NTNU?

29. mars 2007 av beloeng (Slettet)
Ja, jeg vet at søknadsfristen er om ikke så veldig lenge (15. april). :oops: Men jeg har ennå ikke klart å bestemme meg helt for hva jeg vil gjøre neste år. Derfor håper jeg at de som har litt peiling på eller erfaring fra disse studiene, har lyst til å komme med tips og råd.

Det jeg er helt sikker på er at jeg vil studere noe som har med realfag å gjøre. Det er vel verdt å nevne at jeg er veldig teoretisk anlagt.

Et av valgene mine er matematikk på Universitet i Oslo. Matte er nok favorittfaget mitt på skolen, og er det en ting som er sikkert, så er det at jeg vil ha med matte i det jeg skal studere. Problemet med dette studiet er vel litt det at jeg ikke helt vet hva det blir av meg i framtida, hvis jeg velger å studere matematikk. Vet heller ikke så mye om lønn og slikt (selv om det selvsagt ikke er det viktigste...). En ting som heller positivt mot Oslo er at jeg bor på Østlandet, og derfor ikke trenger å stresse med hybel den første tiden i alle fall. Hva jeg i så fall skal gå videre med etter bachelorgraden vet jeg ikke helt, men har tenkt litt på økonomi. Skal nok uansett få en mastergrad innenfor noe.

Et annet alternativ for meg er et sivilingienørstudie på NTNU i Trondheim. Aktuelle retninger (det er så mange av dem!) er bl.a. bygg- og miljøteknikk, energi og miljø, fysikk og matematikk, industriell design, industriell økonomi, og produktutvikling og produksjon. Kanskje står fysikk og matematikk meg nærmest, siden jeg liker matte såpass godt. Trives også greit med fysikk, og får gode karakterer der (minst 5). Jeg er som sagt en del mer teoretisk enn praktisk anlagt, bør det ha innvirkning på om jeg velger siv.ing. eller ikke? En ting som irriterer meg litt med disse studiene er at det ikke er bachelor først, med påfølgende master. Hvis jeg er skikkelig lei etter tre år, kommer jeg ikke til å få noenting tilbake dersom jeg gir meg da.

Som sagt er dette et veldig vanskelig valg for meg. Jeg burde nok ha tenkt mye mer på dette tidligere, men slik ble det nå en gang ikke. Når det gjelder karakterkrav, tror jeg ikke at jeg vil ha problemer med å komme inn på de nevnte studiene.

Hvis noen har tips, råd eller kommentarer av andre slag, så vær så snill å komme med dem! :)

Brukbart svar (0)

Svar #1
29. mars 2007 av Magnus (Slettet)

Har du sjekket den andre tråden her i åpent forum om sivilingeniør fys.mat? Tror den bør gi deg litt uttelling.

Viktigst av alt er det å velge det du vil studere. Dog - velger du å studere rein matematikk blir man fort lærer, hvis man ikke tar en ph.D og ender opp som vitenskapelig ansatt ved et universitet (evt høgskole). Dette gjelder da hvis du ønsker å arbeide direkte med matematikk.

Det er også selvfølgelig mulig å jobbe med annet etter en mastergrad i rein matte.. Men vet ikke helt om det er disse jobbene du drømmer om nå.

Du virker også tydeligvis litt karriererettet. Da er et «reint» studium kanskje ikke helt for deg? Studerer du siv.ing på NTNU blir det veeeeldig anvendt på alle linjer utenom fys.mat og linjen industriell matematikk. Her kan man ta et mer teoretisk studie hvis man ønsker det, samtidig som man får inn en del fysikk og slikt.

Personlig slår det meg noen ganger hvorfor jeg valgte fys.mat, og ikke rein matte ved UiO (kommer fra Lillestrøm) eller NTNU (like godt alternativ mener nå jeg..). Dette gjelder da spesielt etter lange dager med utrolig kjedelig fysikklab, men da hjelper det å tenke at det kun er lab 1/2 semesteret: ).  Jeg tror hvertfall jeg passer inn her. Får en del anvendt kastet etter meg som er obligatorisk, samtidig som jeg tar ekstra emner i tallteori og algebra. Passer meg godt hvertfall. Dog - ved å ta ekstra emner må man forberede seg på en del mer arbeid da. Men pytt pytt. Er bare student én gang.

De andre sivilingeniørlinjene er jeg ikke så godt kjent med.. Mange av disse vil ha matematikk som sentralt av hverdagen sin, men nå må du også huske på. Etter 5 år - hva kan man egentlig? Man har jo ikke spesialisert seg mer enn litt under ett halvt år på en hovedoppgave. Man har egentlig lagt en basis. Skal man ut i jobb etter master må man gjennom masse trainee-program uansett. Så i det store og det hele spiller det ikke så stor rolle. Slik som vi fikk høre på bed.pres for statoil. De sa at de ansatte folk fra industriell matematikk og teknisk fysikk omhverandre..

Riktignok blir man en del mer spesialisert etter en doktorgrad da. Men det er la(aaaa)ngt fram i tid for en som søker på universitet for første gang nå.

Håper dette hjalp.

Svar #2
29. mars 2007 av beloeng (Slettet)

Tusen takk for svar:) Går selv på Lillestrøm vgs.

Men hva mente du egentlig med denne setningen:
"Studerer du siv.ing på NTNU blir det veeeeldig anvendt på alle linjer utenom fys.mat og linjen industriell matematikk. "

Brukbart svar (0)

Svar #3
29. mars 2007 av Magnus (Slettet)

Åja. Venn av Håkon da antar jeg. Gikk på Rælingen VGS jeg.

Det jeg mener er at du vil ikke lære spesielt mye teoretisk matematikk. Du vil lære å løse partielle differensiallikninger numerisk og annet som kommer til gode i det virkelige liv. Går du bygg vil du lære matematikk for å bygge bruer ikkesant? Går du marin lærer du kanskje modellering av væskestrømmer.

Går du på industriell matematikk har man også obligatoriske teoretiske emner, som analysens grunnlag, algebra&tallteori, lineære metoder, mangfoldigheter ++. Som er rimelig rene teoretiske fag.

For studenters egne kommentarer kan du jo sjekke ut
http://folk.ntnu.no/spreeman/nablawiki/index.php/Hovedside

Brukbart svar (0)

Svar #4
30. mars 2007 av Cauchy (Slettet)

Nå er det bare lineære metoder av disse som er obligatoriske Magnus :-)
Så vidt jeg husker er de obligatoriske fagene på industriell matematikk

3.klasse,høst: Lineære metoder, industriell statistikk, algoritmer og datastrukturer og numerisk matematikk
3.klasse,vår:Numerisk løsning av partielle differensialligninger med endelige differensemetoder(PUH!), stokastiske prosesser, og så må man ha enten differensialligninger og dynamiske systemer eller algebra og tallteori. Velger man bare ett av disse må man velge ett annet fag også.
4.klasse,høst:Matematisk modellering, ikke-teknisk emne
4.klasse,vår:Ingeniøremne fra annet fakultet(eller no sånt) og Eksperter i Team.
5.klasse,høst: Ikke-teknisk emne, prosjektoppgave
5.klasse,vår:Masteroppgave

Men det er såklart mulig å velge flere fag

Brukbart svar (0)

Svar #5
30. mars 2007 av Magnus (Slettet)

Algebra&Tallteori er nesten obligatorisk, hehe.

Brukbart svar (0)

Svar #6
30. mars 2007 av nonplus (Slettet)

Et av valgene mine er matematikk på Universitet i Oslo. Matte er nok favorittfaget mitt på skolen, og er det en ting som er sikkert, så er det at jeg vil ha med matte i det jeg skal studere. Problemet med dette studiet er vel litt det at jeg ikke helt vet hva det blir av meg i framtida, hvis jeg velger å studere matematikk.


Hei!
Jeg vil bare kommentere at matte ved frie fag ikke nødvendigvis er "karriere-dødaren".
Hvis du har litt fysikk og litt programmering i graden din får du antageligvis jobb som bare det.

Skal du gå siv.ing er den eneste muligheten du har for å lære skikkelig kul matte på
fys.mat tror jeg. Problemet er at du må ta en del jalla-fag på siv.ing da.....


nonplus


Brukbart svar (0)

Svar #7
31. mars 2007 av andyo (Slettet)

Veldig kult å gå bachelor altså... du får velge helt (nesten helt) hvilke fag du vil ta, og slipper å kaste bort tiden på idiotiske fag. Så hvis du er som meg, og er dritt lei uinteressante fag du ikke fatter hvorfor du må ha, kan kanskje bachelor matte være noe for deg. Tror forøvrig du kommer til å bli litt skuffet over mangelen på realfag på andre ing.linjer enn fys.mat. i grunn.

Lykke til med søkingen!

Svar #8
09. april 2007 av beloeng (Slettet)

Takk for alle svar.

En annen jeg snakket med mente at "hvis man er teoretiker, så bør man absolutt satse på matematikken. Uansett hvor mye man vrir og vender på ting, så er og forblir ingeniøryrket et praktisk yrke. (Det er også teoretisk, men krever en god innsikt i det praktiske). Innnen mange ingeniøryrker vil du komme til kort uten fagutdannelsen. Selv om en ingeniør ikke nødvendigvis gjør fagarbeider er det ofte en fordel for han å ha jobbet på gølvet selv for å forstå det han driver med. "

Hva mener dere om dette?

Nå er det vel egentlig fysmat som gjelder for på NTNU, med indøk som et mulig alternativ... Samt matte på UiO...



Og en ting til: Er jeg nødt til å virkelig ELSKE fysikk for å begynne på fysmat? Eller holder det at jeg liker det "greit nok", hvis dere skjønner...

Brukbart svar (0)

Svar #9
09. april 2007 av Janhaa

Når du snakker om ingeniør; er det en vesentlig forskjell på "vanlig" 3-årig høgskoleingeniør (Bachelor) og sivilingeniør (Master). Iallfall ca 2 år, noen fag og trolig en større avsluttende oppgave.

Og apropos teoretiker, så er vel det et "vidt" begrep.  I den forstand at blant siv.ing. studier generelt, florerer der vel ikke faggrupper som kalles teoretikere. Man har vel (selvfølgelig) ren matte/fysikk, er det fys-mat det heter på NTNU som er for teoretikere.
Er det ikke sånn at (matte) teoretikerne jobber med ren matematikk.?

På UiO finnes sikkert flere grupper innen matematikk hvor teoretikerne arbeider (kjenner ikke dette godt nok).
Og på andre institutter (på UiO) finnes også teoretiske grupper. Bl. a. teoretisk kjemi, teoretisk fysikk, og teoretisk astrofysikk.

Sjølv har jeg jobba med fysikalsk/teoretisk kjemi på Master/Ph.D nivå  (og liker matematikk på VGS/analyse 1 nivå). Og har snusa litt på advanced math, men  disse områdene er (selvfølgelig) fullstendig ulike verdener.

Brukbart svar (0)

Svar #10
09. april 2007 av Magnus (Slettet)

Og en ting til: Er jeg nødt til å virkelig ELSKE fysikk for å begynne på fysmat? Eller holder det at jeg liker det "greit nok", hvis dere skjønner...


Jeg synes fysikk på arket er greit nok, og lab er drit;)

Skriv et svar til: Matte på UiO eller siv.ing. på NTNU?

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.