Akkurat nå er 7 pålogget.

Norsk (Bokmål og Nynorsk)

norsk eksamen 2014

01. mai 2014 av Realisten (Slettet) - Nivå: Vgs

noen som vet de tror hva vil få på eksamen vg3 hovedmål ?


Brukbart svar (0)

Svar #1
02. mai 2014 av theriksen (Slettet)

Hei Realisten!

Som du vet vil eksamen på VG3 utarbeides sentralt av Utdanningsdirektoratet, derfor er det ingen som vet hvilke oppgaver elevene vil få.

Du vil bli bedt om å besvare en kortsvarsoppgave og en langsvarsoppgave. Kortsvarsoppgaven kan for eksempel være en diktanalyse eller en reklameanalyse, men det kan også være du blir spurt om noe helt annet. Langsvarsoppgaven er den viktige oppgaven hvor du virkelig skal vise hva du duger til!

En ting du kan være sikker på; du vil ikke lengre bli spurt om å skrive en spesifikk teksttype. Dette fjernet Udir i fjor høst. Før ble du kanskje bedt om å skrive en artikkel eller et essay, men det blir du ikke lengre. I stedet vil du bli bedt om å skrive en kreativ tekst, en informativ tekst, en argumenterende tekst eller en resonnerende tekst.

En kreativ tekst betyr at du skal skrive enten et kåseri, et essay, en novelle, eller en kombinasjon av dem. Du skal altså ikke bare gjengi pensum, men tenke litt selv og være nettopp kreativ.

En informativ oppgave krever at du skriver en artikkel.

En argumenterende tekst betyr at du skal skrive et essay eller en artikkel, eller en blanding av dem.

Resonnerende tekst betyr at du skal besvare oppgaven med et essay, kåseri, artikkel eller en kombinasjon.

I tillegg kan du også bli bedt om å tolke, analysere eller sammenligne. Det kan være lurt å sette seg inn i hva som kjennetegner hver enkelt sjanger så du er sikker på at du besvarer oppgavene på riktig måte.

Det vil nok likevel være lurt å holde seg noenlunde tro til en spesifikk sjanger når du først går i gang. Å begynne å skrive på en novelle og ende i et kåseri er ikke nødvendigvis et pluss, men du har hvert fall vært kreativ!

Lykke til på norskeksamen!


Svar #2
02. mai 2014 av Realisten (Slettet)

Tusen takk for svar :) det var virkelig stor hjelp for meg


Skriv et svar til: norsk eksamen 2014

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.