Akkurat nå er 14 pålogget.

Politikk og menneskerettigheter

Hva er parlamentarisme

09. oktober 2014 av jose (Slettet) - Nivå: Vgs

Jeg forstår ikke helt logikken i parlamentarisme? Betyr det at en regjering alltid må ha et flertall for å kunne gjennomføre en lov?


Brukbart svar (0)

Svar #1
09. oktober 2014 av Ida89 (Slettet)

Parlamentarisme kommer fra det franske ordet "parler" som betyr "å tale". Det er et begrep som beskriver ett lands nasjonalforsamling eller rett og slett navnet på forsamlingen (som i Storbritannia!) Parlamentet er sammensatt av flere ulike partier.

Det finnes to ulike typer parlamentarisme: flertallsparlamentarisme og mindretallsparlamentarisme. Flertallsparlamentarisme er et system hvor regjeringen dannes av et flertall i parlamentet. Mindretallsparlamentarisme er et system hvor regjeringen dannes av et mindretall i parlamentet.


Brukbart svar (0)

Svar #2
09. oktober 2014 av FrkJohansen (Slettet)

Kort fortalt er parlamentarisme en politisk styreform. Det er en politisk styreform vi har i Norge i dag.

Parlamentarisme i Norge: Styreformen har blitt gradvis innført i Norge siden 1884, men ble først annerkjent i 1905, etter unionsoppløsningen (fra Sverige). Parlamentarismen ble formelt innført i Norge i 2007.

Det er tre prinsipper som danner grunnlaget for parlamentarisme:

Regjeringsmakten utgår fra Stortinget
Inget område i politikken er utenfor Stortingets kontroll
Regjeringen må stå ansvarlig ovenfor stortinget og kan avsettes (mistillitsvolum)

Regjeringen kan bli sittende så lenge flertallet i nasjonalforsamlingen tillater det.


Svar #3
09. oktober 2014 av jose (Slettet)

Hva betyr mistillitsvotum egentlig? Jeg forstår jo litt hva det handler om utifra ordene (mistillit er vel når man ikke stoler på noen), men jeg forstår ikke helt hva det skal bety i denne sammenhengen?


Brukbart svar (0)

Svar #4
09. oktober 2014 av FrkJohansen (Slettet)

Mistillitsvotum (ikke mistillitsvolum) er en avstemning i den lovgivende forsamlingen, hvor et flertall uttrykker misstillit (ikke stoler på, som du nevner over) til den sittende regjeringen, fører til at regjeringen av landet må avgå.

Negativ mistillit: regjeringen må avgå uten at det finnes ett klart alternativ for maktovertakelse.

Positiv mistillit: parlamentet kan ikke avsette regjeringen uten å først skape en regjering til å erstatte den forrige.


Brukbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2014 av Ida89 (Slettet)

Positiv parlamentarisme betyr at en regering alltid må ha et flertall av parlamentets medlemmer bak seg. 

Negativ parlamentarisme betyr på den andre siden at en sittende (mindretalls-)regjering ikke kan ha ett flertall mot seg.

Det handler om forskjellen på flertall og absolutt flertall. En mindretallsregjering har flertall over opposisjonen, og nettop derfor er det den som er i regjering. Men kun ved hjelp av støtte fra et støtteparti, (regeringens parlamentariske grunnlag) har regjeringen absolutt flertall (mer enn 50 % tilkobling).

Praktisk betyr negativ parlamentarisme at et støtteparti kan gå imot regeringen i en enkelt sak og vedta en lov sammen med opposisjonen. Dermed har ikke regjeringen et flertall bak seg i akkuart denne saken(som det kreves ved positiv parlamentarisme). Men det er kun i den enkelte saken at støttepartiet går utenom regeringen. Dermed støtter de fortsatt regeringens mandat. Så oppositionen kan fortsatt ikke samle flertall mot regeringen.

Det er kun hvis regeringer virkelig dummer seg ut at et støtteparti vil trekke støtten. Enten vil regeringen selv gå av frivilligt eller så skriver opposisjonen og det tidligere støtteparti under et mistillitsvotum hvor regerigen blir tvunget til at gå av. I begge tilfellde medfører det et nytt valg.


Skriv et svar til: Hva er parlamentarisme

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.