Akkurat nå er 160 pålogget.

Fysikk

summen av bevegelsesmengde

10. november 2014 av Djembla (Slettet) - Nivå: Vgs

Sliter litt med bevegelses mengde, så jeg må bare spørre om hjelp og forklaring:

Hvorfor er summen av bevegelsesmengdene i et uelastisk støt bevart? Altså like stor før som etter støtet?


Brukbart svar (0)

Svar #1
10. november 2014 av Kjemilærer

Vi betrakter de to legemene som ett system både før og etter støtet. Før støtet har vi total bevegelsesmengde

m1v1 + m2v2. Vi kan se at farten til et legeme endrer seg når det påvirkes av en ytre kraft F over en viss tid t, dette gir en endring i legemets bevegelsesmengde:  F*t = mv2 - mv1 der v1 er farten før og v2 er farten etter støtet. I løpet av støtet påvirkes legemene av krftene F1 på 2 og F2 på 1. Disse kreftene er like store og motsatt rettet, summen av dem er derfor lik 0. Dersom støtet er fullstendig uelastisk vil legemene bevege seg med en felles fart etter støtet.  Forandringen i bevegelsesmengde er den samme for begge legemene, mener motsatt rettet. Husk at bevegelsesmengde er en vktorstørrelse med retnig parallelt med farten. Men dette betyr at endringen i bevegelsesmengden for legemene sett under ett er lik null, altså er bevegelsesmengden lik før og etter støtet.

Dette virket kanskje avklarende? Husk at bevegelsesmengden for et system (ett eller flere legemer) bare kan endres ved påvirkning av ytre krefter.

(Hjertesukk: Hvorfor kan vi ikke kalle bevegelsesmengde for moment slik som på engelsk. Mye lettere å skrive omatt og omatt!)


Skriv et svar til: summen av bevegelsesmengde

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.