Akkurat nå er 24 pålogget.

Sosialkunnskap

Forskjellen på etikk og moral

19. desember 2014 av jose (Slettet) - Nivå: Vgs

Hva er forskjellen på etikk og moral?


Brukbart svar (0)

Svar #1
19. desember 2014 av Gladforåhjelpe

De to begrepene er sterkt knyttet til hverandre og det er vanskelig å gi en helt tydelig fasit. Det sies at etikken er grunnlaget for moral. Det er nok den aller enkleste måten å si det på, men den forklarer jo ikke så veldig mye. 

Etikk handler om hvordan mennesker burde handle og tenke for å gjøre det som er moralsk rikitg å gjøre. Etikken kan deles inn i metaetikk, normativ etikk, deskriptiv etikk og anvendt etikk. Det finnes videre en hel del teorier eller etiske systmer man kan følge for å leve riktig. Når man skal ta en avgjørelse kan man ofte spørre seg om det er etisk riktig. Mens en del tenkere mener at det er etisk riktig å for eksempel ofte ett menneske for å redde en stor gruppe andre mennesker, så finnes det andre tenkere som mener at det er uansett feil å drepe og at man ikke burde godta ofringen av en person selv om det betyr at en hel gruppe andre mennesker vil bli reddet. 

Disse etiske tankene er grunnlag for moralen, som utgjør et sett av holdningsmønstre, normer, verdier og holdninger. Man bruker ofte ordet etikk om teoriene man har rundt moral. Moralske normer kommer fra menneskets fornuft heller enn fra lover og regler. 

Men de to begrepene har ikke et helt klart og tydelig skille. Les deg opp mer om dem, så vil du nok begynne å forstå mer om det nyanserte forholdet mellom de to.


Svar #2
19. desember 2014 av jose (Slettet)

Takk!


Skriv et svar til: Forskjellen på etikk og moral

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.