Akkurat nå er 2 pålogget.

Geografi

Hva er forskjellen på vær og klima

06. januar 2015 av runerune (Slettet) - Nivå: Vgs

Er vær og klima det samme eller er det en forskjell på dem?


Brukbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2015 av Olavsilver (Slettet)

Mens været er et generelt begrep som referer til alle typer forhold og fenomener vi opplever i verden er klima et mer generelt overblikk over hvordan et sted er over lenger tid. Dersom det regner en dag i Oslo er det vått vær der den dagen, men det betyr ikke nødvendigsvis at Oslo har et vått klima. 

Litt mer utdypet er vær fenomener slik som regn, vind, torden, sol, skyer, hagl og snø. Innenfor vær begrepet i meteriologien snakker man om stråling, temperatur, trykk, vind, fuktighet, nedbør, skyer, tordenvær og lignende. Været er noe man ofte forsøker å beregne og forutsi før det kommer, mens klimaet er noen man vurderer over lenger tid. Når du ser en værmelding etter nyhetene snakker de ikke om hvordan Norges klima er men heller hvorvidt de tror det kommer til å snø i dagene fremover og om det blir veldig vindfullt. 

Studiet av klima kalles klimatologi. Forskere studerer endringer i været over en lenger periode (gjerne rundt 30 år) og beregner deretter hva de mener områdets klima er. Mens været endres daglig ses og regnes ikke endringer i klimaet før de har vart over et lengre tidsrom. Når man studerer et steds klima ser man på mange av de samme tingene man ser på når man vurderer vær. For å diskutere et steds klima tas de følgene temaene opp: solstråling, maksimale vindkast, fuktighet, nedbør, temperatur, soltimer, skydekke og vindstyrke. Man snakker om klima både for små områder (som byer eller land), større områder (som verdensdeler) og for hele planeter.

Som et eksempel kan forskere på jorda obervere klimaet på planeten Mars' overflate på grunn av den korte avstanden mellom planetene. Planeten har flere trekk som ligner Jordens klima. Når man snakker om klima på denne skalaen deler man ofte inn i fire hovedklimasoner: tropisk, subtropisk, temperert og arktisk klima.


Svar #2
06. januar 2015 av runerune (Slettet)

Takk!


Brukbart svar (0)

Svar #3
09. desember 2015 av domineer (Slettet)


Skriv et svar til: Hva er forskjellen på vær og klima

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.