Akkurat nå er 34 pålogget.

Norsk (Bokmål og Nynorsk)

bokanmeldelse mal

12. januar 2015 av cooland - Nivå: Vgs

Er det noen som har en god mal for bokanmeldelser? Jeg finner ingen gode når jeg søker på nettet. 


Brukbart svar (0)

Svar #1
12. januar 2015 av AnnaBanana96

Bokanmeldelsesmal

1. Forberedelse
Når du leser boka du skal skrive en bokanmeldelse om kan det lønne seg å ta notater underveis. Marker setninger du synes er spesielt viktige og merk av sidene så du finner lett tilbake når du begynner å skrive anmeldensen.

2. Overskriften
Hva betyr overskriften? Kan det hende at forfatteren har lagt en dypere mening i overskriften? Forsøk å tenke på ulike dobbeltbetydninger og forbindelser til teksten som en helhet.

3. Forfatteren
Skriv gjerne kort om forfatteren, spesielt hvordan han eller hennes erfaringer og fortid kan ha vært forfatterens inspirasjon til å skrive om nettopp de temaene, personene og miljøene som er i boka.

4. Temaer
Forsøk å identifisere de viktigeste og mest sentrale temaene i boka. Diskuter gjerne hvordan de presenteres, heller enn å kun kaste ut begreper. Dersom et tema er homofili kan du for eksempel snakke om ulike tilnærminger til temaet i boka (dersom en karakter kanskje er komfortabel med å være homofil kan en annen være paranoid og redd for at personer i hans omgivelser skal oppdage hans legning som han kanskje holder skjult).

5. Sjanger
Er boka romantisk, skummel eller spennende? Er det kanskje en detektivhistorie, komedie eller historisk roman?

6. Tid
Begynner boka på begynnelsen og går kronologisk gjennom handlingen eller hopper den frem og tilbake i tid? Finnes det frempek eller tilbakeblikk?

7. Synsvinkel
Er historien fortalt fra første (jeg) eller tredje (han/hun) persons synsvinkel? Er fortelleren en del av handlingen (personlig) eller en alltvitende "flue på veggen" (autoral).

8. Hovedpersoner
Diskuter hvordan forfatteren presenterer sine karakterer. Er de dynamiske (utvikler seg) eller statiske (forblir de samme gjennom hele boka). Hvordan forfatteren beskriver personene direkte (utseende og egenskaper) og indirekte (hva personer sier, handler og tenker).

9. Oppbygging
Består boka av en eller flere deler? Er den inndelt i kapitler? Hvor lang er boka?

10. Din totalvurdering
Hva synes du helt til slutt om boka, når du har vurdert de ulike delene? I en bokanmeldelse er det annerledes fra en analyse hvor du skal forsøke å være nøytral. Når du skriver en bokanmeldelse er meningen at leseren skal forstå hva DU synes om boka etter å ha lest den. Leseren stoler på at du skriver din oppriktige mening for å vite om de burde lese boka eller ikke!

Lykke til!


Svar #2
12. januar 2015 av cooland

Takk!


Skriv et svar til: bokanmeldelse mal

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.