Akkurat nå er 124 pålogget.

Samfunnsfag

Hva er demokrati

21. januar 2015 av synnejenten98 (Slettet) - Nivå: Vgs

Hva er et demokrati? Hvor begynte demokrati hen?


Brukbart svar (0)

Svar #1
21. januar 2015 av AnnaBanana96 (Slettet)

Demokrati er en styreform som er svært utbredt i den vestlige verden i dagens samfunn. Et annet ord som ofte brukes for å beskrive et demokrati er "folkestyre". Dette er fordi med denne styreformen ligger makten hos folket. Ordet demokrati kommer nettopp av de greske ordene demo og krati som står for "folk" og "styre".

I et demokrti har innbyggerne hvisse rettigheter som ytringsfrihet og likestilling. Poenget med å ha et demokrati - folkestyre - fremfor å ha andre politiske styreformer, er at dette skal være det beste alternativet for flest mulig. Ideen er at alle beboere i landet (over en viss alder) skal kunne påvirke politiske avgjørelser gjennom valg og avstemninger. 


Svar #2
21. januar 2015 av synnejenten98 (Slettet)

Men det stemmer jo ikke akkurat. Selv om vi bor i Norge og får stemme hvert fjerde år på hvilket parti som skal lede oss så kan vi jo ikke akkurat være med å bestemme nye lover og sånn?


Brukbart svar (0)

Svar #3
21. januar 2015 av AnnaBanana96 (Slettet)

Nei, du har veldig rett. Det er der forskjellen mellom direkte og representativt demokrati kommer inn. Fordi det å stemme over hver eneste politiske avgjørelse for hver eneste innbygger i landet ville vært altfor tidskrevende velger heller landets innbyggere partier og representanter - som videre skal representere innbyggernes meninger. Dersom man ønsker å være politisk aktiv politisk aktiv bruker man stemmeretten sin. Dette er det vi kaller representativt demokrati og det er det vi har i Norge i dag. Vi velger representanter som videre skal handle på våre vegne i politikken.

For å sikre at folket representeres rettferdig og for at en gruppe av befolkningen ikke skal få for mye makt ble det såkaldte Maktfordelingsprinsippet innført. Representativt demokrati ble til på 1700-tallet etter den franske revolusjonen. Dette gjorde det mulig å innføre demokrati i større land og områder, hvor man tidligere hadde måtte ha politiske systemer som monarki eller diktatur for å kunne ha en effektiv drift av landet. Ved noen få tilfeller har Norge benyttet seg av direkte folkeavstemning - første gang om norsk selvstendighet fra Sverige i 1905 og siste for EU avstemning i 1994. 


Svar #4
21. januar 2015 av synnejenten98 (Slettet)

Hva er maktfordelingsprinsippet?


Brukbart svar (0)

Svar #5
22. januar 2015 av AnnaBanana96 (Slettet)

Maktfordelingsprinsippet ble utviklet ble utviklet av den franske filosofen Montesquieu. Ideen er at makten skal fordeles mellom tre grupper for at ingen skal få for mye makt alene. Dersom en gruppe skulle finne på å prøve å ta over styringen av landet kan de to andre gruppene stoppe den første gruppa. Makten fordeles mellom en lovgivende, en utøvende og en dømmende makt. 


Brukbart svar (0)

Svar #6
22. januar 2015 av Ida89

Det eldste og mest kjente eksempelet på demokrati finnes i den greske antikken. Før de utviklet demokratiet ble samfunnet ledet av et oligarki eller fåmannsvelde. Med demokratiet kunne "alle" få gi sin mening og ta del i den politiske prosessen - selv om de aller fleste ikke kvalifiserte til stemmerett. Folket møttes under åpen himmel i sentrum av byene og stemte daglig, med bruk av teknikker som loddtrekning og potteskår. 


Svar #7
22. januar 2015 av synnejenten98 (Slettet)

Hvordan velger samfunnet hvem som får stemmerett?


Brukbart svar (0)

Svar #8
22. januar 2015 av Ida89

Hvem som har rett til å stemme har variert gjennom tidene. Hovedkvalifikasjonene har som regel vært knyttet til alder, penger, kjønn rase og nasjonalitet. I gamle Athen måtte du være en mann av riktig etnisitet med gresk statsborgerskap og en hvis økonomi. I dagens Norge er det kun alder (18 år) som begrenser stemmeretten vår. 


Skriv et svar til: Hva er demokrati

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.