Akkurat nå er 39 pålogget.

Samfunnsfag

Etnisk rensing?

23. januar 2015 av Mariah (Slettet) - Nivå: Vgs

I hvilke land har det nylig foregått etnisk rensning? Betyr det at en etnisk gruppe fjerner en annen etnisk gruppe fra en samlet nasjonalstat? Er etnisk rensning veldig utbredt?


Brukbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2015 av Gladforåhjelpe

Først og fremst ja. Etnisk rensning er - desverre - svært utbredt både i nåtid og i menneskenes fortid. Etnisk rensning har vært et problem fra menneskene begynte å skape nettopp nasjonalstater - hvor alle innenfor en stat ideelt sett skulle være del av samme nasjon. Når ulike nasjoner eller folkegrupper ender opp i en samlet nasjonalstat kan det oppstå gnissninger som fører til at den ene (ofte den sterkere) gruppen ønsker å fjerne den andre gruppen fra nasjonalstaten. 


Svar #2
23. januar 2015 av Mariah (Slettet)

Er det alltid gjennom folkemord eller kan etnisk rensning foregå på andre måter også?


Brukbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2015 av Gladforåhjelpe

Etnisk rensning er et begrep som dekker alt fra tvangsforflytning (kanskje mer vanlig) til folkemord (det ennå mer tragiske alternativet). I Russland var det under Stalins tid en stor grad av tvangsforflytning av grupper innenfor Sovjetunionen. Under Hitler var det bådetvangsforflytning av ulike grupper (jøder, krigsfanger, handikappede, homofile, sigøynere, etc.) ut av Tyskland og det ble begått et forferdelig folkemord av mange millioner mennesker. 


Brukbart svar (0)

Svar #4
26. januar 2015 av professorsolberg (Slettet)

Det pågår fortsatt etnisk rensning i verden i året 2015. Problemet er kanskje aller størst i Afrika, hvor landene fikk en veldig ugunstig sammensetning av folkegrupper under kolonitiden. De Europeiske kolonistene tenkte ikke over hvor ulike folkegrupper bodde i det heletatt og delte kontinentet mellom seg med hjelp av en linjal. Dermed klarte de å plassere mennesker som kanskje hadde kriget mot hverandre - men kunne leve side om side i ulike land i perioder - innenfor samme landegrenser og delte i tillegg folkegrupper i to eller flere med de nye landegrensene. Dersom en liten del av et folk havnet i en samlet nasjonalstat med en sterk og dominerende gruppe av en annen etnisitet kunne det føre til sterke gnissninger. Videre finnes det eksempler på etnisk rensning i Øst-Europa og Midtøsten.


Skriv et svar til: Etnisk rensing?

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.