Akkurat nå er 24 pålogget.

Samfunnsfag

Årsaker til den industrielle revolusjon

28. januar 2015 av runerune (Slettet) - Nivå: Vgs

Hva er årsakene til at det var en industriell revolusjon? Hvorfor var den industrielle revolution i Norge så sent i forhold til andre land i Nordeuropa? 


Brukbart svar (0)

Svar #1
28. januar 2015 av Olavsilver (Slettet)

Veien til en industriell revolusjon var ikke kort og rask, men heller langsom og gradvis. Den industrielle revolusjonen fant sted i et samfunn hvor det var en rask folkevekst, som et resultat av lavere dødstall og en økt levealder. Når det ikke lenger er en stor sannsynlighet for at flertallet av et ektepars barn dør blir familiene større. Dette førte videre til urbanisering.
Store grupper av befolkningen i den vestlige verden flyttet inn til byen og bort fra jordbruket. Disse menneskene kunne ikke lenger produsere sin egen mat og var nødt til å kjøpe den fra bønder, som igjen var nødt til å produsere mer enn de selv kunne spise. Dette ledet til reformer i jordbruket og utvikling av maskiner som kunne gjøre prosessen mer effektiv. I byene ble det utviklet fabrikker, med bruk av mekanisk drivkraft. Fabrikkene delte arbeidsprosessen i flere ledd og skapte det vi i dag kjenner som masseproduksjon. I Storbritannia var dette mulig på grunn av svært rike forekomster av kull. I Norge, derimot, begynte prosessen noe senere. Mens den industrielle revolusjonen kom til Storbritannia rundt 1770 kom den til Norge rundt 1850.

Her er en liten oversikt over når ulike utviklinger skjedde i Norge:
1850 - dampdrevne tekstilfabrikker
1860 - dampsagbruk og -høvleri
1870 - tremasseindustrien
1880 - cellulose- og papirindustrien
1900 - elektrokjemiske og elektrometallurgiske industrier


Skriv et svar til: Årsaker til den industrielle revolusjon

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.