Akkurat nå er 47 pålogget.

Norsk (Bokmål og Nynorsk)

Mannen som elsket Yngve analyse

19. februar 2015 av jose (Slettet) - Nivå: Vgs


Jeg vil gjerne ha hjelp til å skrive en analyse av Mannen som elsket Yngve, av Tore Renberg. Jeg har begynt å beskrive Jarle, Helge, Katrine og Yngve. Hva er viktig å ha med i beskrivelsen? Og finnes det andre ting som er viktige å kikke på? Håper dere kan hjelpe!


Brukbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2015 av FrkJohansen (Slettet)

Jeg ville nok kanskje sett litt på rollen politikk har i boka. Selv om hovedpersonene har noen faktisk innvirkning på noe politisk som skjer i samfunnet rundt dem er de likevel svært bevisst på verdenssituasjonen. Handlingen foregår i 1989, to år før Sovjetunionen ville bli oppløst og det samme året som Berlinmuren falt. Samtidig som hele verden rygger bort fra nåværende Russlands politiske holdninger (med en spesielt stor frykt mot kommunismen) vender Jarle og vennene hans seg mot anarkismen - som er ansett som hakket mer ekstremt enn kommunismen - et samfunn uten ledere. 


Brukbart svar (0)

Svar #2
19. februar 2015 av Gladforåhjelpe

Mannen som Elsket Yngve er mer eller midre en slags bilungsroman hvor man ser hovedpersonen Jarle Klepp går fra ungdom til ung voksen. Det kanskje aller viktigeste temaet å diskutere når det kommer til denne romanen er temaet seksualitet. Boka ble skrevet og utgitt av Tore Renberg i 2003, men handlingen begynner på slutten av åttitallet i Stavanger. Allerede tidlig i boka etableres den svakt homofobe stemningen som var godt utbredt i Norge perioden. Jarle Klepp er en kul fyr som spiller i band, med en vakker jente som kjæreste og en veldig heterofil venn. Når Yngve, aka. den nye gutten på skolen, dukker opp vet ikke Jarle hvordan han skal reagere.

Gjennom hele boka sliter Jarle med å definere sin seksualitet overnfor seg selv og andre. På tross av at han alltid har identifisert seg selv som heterofil og fortsatt tiltrekkes av jenter føler han en tiltrekning til Yngve. I dagens samfunn hadde Jarle litt enklere bare kunne identifisere seg selv som bifil. På åttitallet, derimot, var ikke dette et like logisk eller lettvint steg. Den åpenheten og akseptansen vi begynner å få i dagens samfunn er ikke den samme som Jarle Klepp ville ha opplevd i åttitallets Stavanger. 


Svar #3
19. februar 2015 av jose (Slettet)

Takk!


Skriv et svar til: Mannen som elsket Yngve analyse

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.