Akkurat nå er 17 pålogget.

Norsk (Bokmål og Nynorsk)

karen analyse

02. mars 2015 av runerune (Slettet) - Nivå: Vgs


Jeg har lest en realistisk novelle fra 1882. Det er Karen av Alexander Kielland. Jeg har startet en analyse av den, men kunne trengt en hjelpende hånd. Hva kan man si om novellene fremstillingsforhold og fortellerforhold? Og hva er meningen med at handlingen er delt inn i to ulike handlingsforløp? Jeg håper dere kan hjelpe meg med å forstå novellen litt bedre.


Brukbart svar (0)

Svar #1
03. mars 2015 av professorsolberg (Slettet)

Selve novellen begynner som et eventyr: "Det var en gang i Karup Kro en pike, som het Karen." Med tanke på de veldig alvorlige og seriøse temaene som vil taes opp i løpet av historien er dette en ganske ironisk begynnelse. Å introdusere novellen på denne måten skaper en sterk kontrast til alt som kommer senere. 

Novellen har en todelt handling, hvor den ene handlingen følger Karen og postmannen på kroa, mens den andre følger reven og haren ute i naturen. "Det var lett for reven å beregne at haren ikke ville løpe lang ring så sent på aftenen. Den stakk forsiktig den spisse snute opp og gjorde et overslag; og idet den lusket tilbake følgende vinden, for å finne et godt sted, hvorfra den kunne se hvor haren ville slutte ringen og legge seg ned, tenkte den selvbehagelig over hvorledes revene bestandig ble klokere og harene bestandig dummere." I likhet med haren lar Karen seg lure av reven/postmannen. Hun innser ikke at mannen hun har et forhold med faktisk er gift og har to barn. Det virker som alle andre rundt henne er klar over situasjonen, men hun har latt seg lure. De to parallelle historiene er veldig ulike, men har fellestrekk. Når Kielland plasserer dem i samme novelle komplementerer de hverandre og gir en rikere fortelling.

"Hennes blå hvergarnskjole var blitt for trang for henne, så halslinningen skar seg litt inn og dannet en liten fold i huden på halsen nedunder håret." Denne beskrivelsen av hovedpersonen oppnår to ting. Den viser hvor dårlig Karens økonomi er: hun har ikke råd il å kjøpe/lage seg nye klær etterhvert som hun går opp i vekt og kroppsformem hennes endres. Den hinter også om at Karen er gravid med postmannens barn og at deres affære ikke er en engangshendelse men en langvarig ting. 

Det blir tydelig i slutten av novellen at den er ment som en "advarsel til ungdommen" og at Karens historie blir fortalt av nettopp denne grunn. Karen er en pliktoppfyllende ung pike som lar seg lure av en eldre, gift mann og ender opp med å kjøre livet sitt i grus.


Svar #2
03. mars 2015 av runerune (Slettet)

er det noen som kan kort si hva temaene i novellen er?


Brukbart svar (0)

Svar #3
03. mars 2015 av AnnaBanana96 (Slettet)

de aller viktigeste temaene er kjønnsroller, utroskap, graviditet, samfunnsproblemer, fattigdom og skam. Som mange andre verk skrevet i realismen handler novellen om ting folk helst ikke ville snakke om i samtiden. Mange av temaene er temaer vi fortsatt er ukomfortable med å diskutere i dagens samfunn. 


Svar #4
03. mars 2015 av runerune (Slettet)

vet du også hva slags virkemidler som ble brukt i novellen? Det er det ingen som har nevnt noe om ennå...


Brukbart svar (0)

Svar #5
03. mars 2015 av AnnaBanana96 (Slettet)

det er mange ulike typer virkemidler som alliterasjon (bokstavrim), parrallellhandling, sirkelkomposisjon, symbolikk, metaforer, eventyr-intro (det var en gang).


Svar #6
03. mars 2015 av runerune (Slettet)

Tusen takk for hjelpen, AnnaBanana96 & professorsolberg!


Skriv et svar til: karen analyse

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.