Akkurat nå er 30 pålogget.

Naturfag

Rapport - Skummengde

09. mars 2015 av OleKnudsen (Slettet) - Nivå: Ungdomsskole

Har gjennomført et forsøk med Zalo på skolen. I dette forsøket skulle vi teste en selvvalgt variabel som kunne ha påvirkning på hvor mye skum som dannes. Fra før av vet vi at forholdet volum vann- og såpe er den størse variabelen. 

I dette forsøket brukte vi vannteperaturen som utgagnspunkt. Hypotesen går ut på at varmt vann danner mer skum enn kaldt vann, men at det i liten grad vil være endring.

-> Underveis klarte vi å tilføre Zaloen mye oksygen, ved at vi tullet med dråpetelleren. Da vi skulle blande ut vann og Zalo i reagensglasset, samlet Zaloen seg i klumper på vannoverflaten. Det var nesten umulig å blande ut klumpene og få de identiske resultatene som på de andre delforsøkene.

Jeg lurer derfor på om noen kan ha en forklaring på dette? Eventuelt fagbegreper og på hvorfor oksygenholdig såpe ikke vil blandes med vann?

Rapporten skal innleveres til onsdag denne uken (11.mars.2015). Noen som eventuelt har en strukturformel til Zalo, eller kan forklare meg hva som skjer når såpe blandes med vann? Har iallefall fått med meg at de to ulike endene til Zalo har forksjellige egenskaper, og at det er et stort molekyl som løser opp fettsyrer etc.

Takker for svar!


Svar #1
10. mars 2015 av OleKnudsen (Slettet)

Vil gjerne ha et svar før den skal levers inn i kveld :-)


Brukbart svar (0)

Svar #2
10. mars 2015 av Kjemilærer

Hei!

noen strukturformel for Zalo er vanskelig  å gi, den er en blanding av forskjellige stoffer. Det viktigste er et anionisk tensid (anionisk - negativ ladning , tensid - overflateaktivt stoff, såpe). Såpe er et salt der det negative ionet er en lang karbonkjede (12 -15 karbonatomer) med en negativ ladet gruppe på enden. I vanlig såpe er dette ofte karboksylsyredel,  -COO-, i Zalo er det en sulfatgruppe - SO42- som gjør den mindre basisk enn vanlig såpe. I vann kan ionene samle seg slik at de danner en kule med negativ ende uyover i kontaky med vann, inne i denne kula kan fettpartikler og annet smuss holdes på plas og fraktes bort. Når dere tullet og fikk luft inn i Zaloen dannet det seg bobler i Zaloen, disse kan være ganske stabile og vavskelige å få vekk. Så klumpene var ikke annet enn luftbobler i Zalon.

Moral: slutt å tøyse dersom dere ikke kan finne ut hva som kan skje!


Skriv et svar til: Rapport - Skummengde

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.