Akkurat nå er 31 pålogget.

Kjemi

hva er forskjellen på et atom og et molekyl

31. august 2015 av cooland (Slettet)

Hvordan vet man forskjell på et atom og et molekyl? Jeg syns det er veldig vanskelig å forstå, så om noen har noen eksempler hadde det vært fint. 


Brukbart svar (0)

Svar #1
31. august 2015 av Gladforåhjelpe

 Et atom består av elementærpartikler: elektroner, protoner og nøytroner. protonene er positivt ladd, elektronene er negativt ladd, mens nøytronene er, som navnet tilsier, nøytrale. Atomer er på en måte byggestenene i alle kjemiske stoffer. Disse "byggestenene" kan ikke deles inn i mindre biter. 
Når man tegner et atom, tegner man ofte en kjerne hvor protonene og nøytronene er, og sirkler, eller "skall", rundt hvor elektronene befinner seg. Atomet har alltid like mange protoner i kjernen som elektroner utenfor kjernen. For eksempel et karbonatom, har 6 protoner i kjernen og dermed også 6 elektroner, 2 i det første skallet og 4 i det ytterste skallet (det er derfor Karbon har atomnummer 6 i periodesystemet).  

Et molekyl derimot, er to eller flere atomer bundet sammen. Det kan være to like atomer som feks. i oksygengass O2 (derav 2-tallet, siden det har 2 oksygenatomer), eller det kan være forskjellige atomer sånn som i vann H2O (2 hydrogenatomer og ett oksygenatom).  


Skriv et svar til: hva er forskjellen på et atom og et molekyl

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.