Akkurat nå er 68 pålogget.

Biologi

hva er normalt blodtrykk

04. september 2015 av supermadde (Slettet) - Nivå: Vgs

Hva er normalt blodtrykk? Og hva er det egentlig som skjer hvis blodtrykket ikke er normalt? Vil også gjerne ha hjelp til å skjønne forskjellen på systolisk og diastolisk blodtrykk hvis noen kan noe om det. 


Brukbart svar (0)

Svar #1
04. september 2015 av Fysikkmatte (Slettet)

For en voksen person som er frisk, ligger det normale blodtrykket på 120/80. Men man kan ha både litt høyere eller litt lavere enn dette og fortsatt ha fint blodtrykk. Blodtrykket kan variere fra dag til dag og er lavest på natta når man hviler. Det stiger som regel litt med alderen. Det systoliske trykket, også kalt overtrykket, er tallet over brøkstreken. Det er trykket i pulsåren når hjertet trekker seg sammen, altså trykket hjertet trenger for å pumpe ut blod. Mens det diastoliske trykket (undertrykket) som er tallet under brøkstreken, er trykket i pulsåren mellom hjerteslagene, altså når hjertet fylles. Så hvis man har blodtrykk på 120/80 betyr det at blodtrykket er 120 på det høyeste og 80 på det laveste. 


Svar #2
04. september 2015 av supermadde (Slettet)

 Takk for svar! Det hjalp veldig! Men lurer fortsatt på hva som skjer når blodtrykket er unormalt?


Brukbart svar (0)

Svar #3
04. september 2015 av Fysikkmatte (Slettet)

Blodtrykket kan være for høyt eller for lavt. Vanligvis er det "best" å ha et lavt blodtrykk, men hvis det blir for lavt kan man bli svimmel og kvalm for eksempel når man reiser seg fort. Hvis blodtrykket blir for høyt kan man få forkalkninger i blodårene og man øker risikoen for demens, hjerneslag, hjerteinfarkt og nyresvikt. Man kan få vondt i hodet hvis man har for høyt blodtrykk, men som regel får man medisin for å forebygge risikoen for sykdommer, enn for smerten. Det er ganske vanlig blant voksne å ha høyt blodtrykk. 


Skriv et svar til: hva er normalt blodtrykk

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.