Akkurat nå er 105 pålogget.

Matematikk

prosentil

15. september 2015 av cathsand (Slettet) - Nivå: Vgs

Kan noen være så snill og foklare meg prosentiler? Hva er det? Er det bare det samme som kvartiler eller? 


Brukbart svar (0)

Svar #1
15. september 2015 av LilleHjelper (Slettet)

Prosentil er når arrangerer dataene i et frekvensdiagram og så kan du finne ut hvor mange prosent av dataene som ligger under dette tallet. Så hvis du for eksempel hvis karakteren du fikk på en prøve ligger over den 98. prosentil av alle i klassen, betyr det at du er blant de 2 % beste i klassen.  


Svar #2
16. september 2015 av cathsand (Slettet)

Men når skal man bruke prosentil istedenfor kvartil? Er det noen ganger den ene er bedre enn den andre, eller kan man bare velge selv hva man vil bruke?


Brukbart svar (0)

Svar #3
17. september 2015 av LilleHjelper (Slettet)

Man bruker som regel prosentil når man har et veldig stort datasett som ikke er normalfordelt, altså at man for eksempel har veldig mange høye eller lave tall. Det er også smart å bruke hvis man vil ha noe annet enn midtpunktet (50 %). Med prosentil deles datasettet opp i 100 like deler, så man kan finne hvilken som helst prosentil man vil, for eksempel 12 % eller 38 % eller hva som helst. 
Når man har kvartiler derimot, så deles datasettet opp i fire like store grupper så hver gruppe er 1/4 av dataene. Man har da medianen som er 50% av dataene, nedre kvartil som har 25% av dataene under seg, og øvre kvartil som har 75 % av dataene under seg. Man bruker også kvartil når man har skjevheter i datasettet som kan være noen veldig store eller veldig små målinger. 


Svar #4
17. september 2015 av cathsand (Slettet)

Hvordan finner jeg prosentilen? 


Brukbart svar (0)

Svar #5
17. september 2015 av LilleHjelper (Slettet)

Enten på en graf som er satt opp etter en frekvenstabell, eller man kan regne det ut. Hvis du har et datasett med 200 tall for eksempel, og du vil finne verdien av den 20. prosentilen. Da kan du følge denne formelen: 0,2 * 200 = 0,4. Så den 40ende verdien er den 20. prosentilen.

Det er viktig å huske at man må bruke desimaltall istedenfor prosentiler. Så 0,4 er det samme som 40. 


Skriv et svar til: prosentil

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.