Akkurat nå er 127 pålogget.

Biologi

hva er dna

30. september 2015 av cathsand (Slettet) - Nivå: Vgs

Hei

I biologi har vi om arv men jeg syns det er skikkelig vanskelig å forstå hva DNA er. Er feks. DNA og gener det samme? Håper noen kan forklare!  


Brukbart svar (0)

Svar #1
30. september 2015 av Gladforåhjelpe

Hei. Nei, DNA og gener er nok ikke det samme.

Hvis vi ser på hvilken som helst celle i kroppen vår, vil vi i midten finne en cellekjerne. Inne i den cellekjernen har vi 23 kromosompar som har én sammenrullet DNA-tråd hver. Det kalles DNA-tråd fordi DNA er bygget opp som lange tråder. Du har sikkert sett bilder av noe som ser ut som lange stiger som er tvunnet, det skal forestille DNA-tråder.

DNA-trådene har fire nitrogenbaser: adenin (A), tymin (T), cytosin (C) og guanin (G) som fungerer som byggestener for DNA-tråden (trinnene i stigen). Denne delen av DNA-tråden er det vi kaller for gener. Rekkefølgen på hvordan de forskjellige nitrogenbasene er satt sammen er den genetiske koden vår. Det er den som bestemmer hvordan vi ser ut, hvilke sykdommer vi er disponert for og om vi har potensiale til å bli flink til å spille piano for eksempel. 

Dette er genetiske egenskaper vi arver fra foreldrene våre. Vi arver halvparten av vårt DNA fra mor, og halvparten fra far. DNA er unikt for hver enkelt person, bortsett fra for eneggede tvillinger. Fordi det er arvestoff, vil det også gi informasjon om en person sitt biologiske opphav. Derfor brukes DNA-prøver om man skal identifisere en person. 

Gener og DNA er altså ikke det samme, men gener er den delen av DNA-tråden hvor de forskjellige nitrogenbasene er satt sammen i en bestemt rekkefølge.

Håper dette hjalp. 


Skriv et svar til: hva er dna

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.