Akkurat nå er 4 pålogget.

Fysikk

Fysikk spm

08. desember 2015 av helenewang (Slettet) - Nivå: Vgs

Et legeme med massen 8,0 kg ligger i ro på et horisontalt bord.

a) Tegn kreftene på legemet. Hva er summen av kreftene?

b) Nå trekker vi legemet bortover bordet med en konstant kraft på 15 N. Det viser seg at farten er konstant, 2,0 m/s. Hvor stor er friksjonskraften?

Hjeelp


Brukbart svar (1)

Svar #1
08. desember 2015 av HK

På disse oppgavene er det greit å bruke/huske Newtons første lov (N1);

Et legeme forblir i ro eller fortsetter i en rettlinjet bevegelse med konstant fart hvis ingen kraft virker på legemet eller hvis summen av kreftene som virker på det er lik null.

i a) skal du tegne på kreftene, det er da to muligheter ifølge N1, enten er det ingen krefter eller summen av de er null. Vet vi av noen krefter som virker på  legmer å jorda?  

Tyngdekraften virker innover mot jorden, dvs ned mot bordet. Men legemet er i ro, det går ikke gjennom bordet! Dermed må det være en kraft i motsattretning av tyngdekraften. Og disse må være like store. Denne kraften fra bordet på legemet kalles en normalkraft, da den er normalt (90*) på overflaten.

På b) virker de to samme kreftene som i a), men her er det to ekstra krefter. Disse kreftene er da friksjonskraften og dra-kraften på 15 N. Om vi gjør noen antagelser og bruker N1 finner vi at friksjonskraften er lik dra-kraften. De antagelsene jeg må gjøre for dette resultatet er at 1) at vi drar i legmet helt horisontalt, slik at 2) Tyngdekraften og Normalkraften er likestore og motsattrettet. [noe du allerede vet ifra a)]. Da ved å bruke N1 ser vi at friksjonskraften må være lik dra-kraften. 


Skriv et svar til: Fysikk spm

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.