Akkurat nå er 93 pålogget.

Kjemi

Reaksjoner mellom grunnstoffer

12. januar 2016 av pianogirl

Det gjelder atomer som reagerer. HAr alltid lurt på en ting. I en kjemisk reaksjon, hvor ulike molekyler brytes opp og danner et aktivert kompleks, for så å danne nye molekyler. Hvordan vet vi akkurat hvilke av atomene som danner moleyler? Står alltid sånn: X binder seg til Y eller Y klarer ikke binde seg til X. Men hvordan avgjør man hva som dannes?

Også noe av det samme; redoksreaksjoner. Vil ClF få oksidasjonstall 0? akkurat som F2 ville fått 0 og samme med klor. Siden de er i samme hovedgruppe osv. Klarer ikke finne noe annet oksidasjonstall på molekylet. 

Det er kjemii 2 jeg går.


Brukbart svar (0)

Svar #1
25. januar 2016 av Kjemilærer

Til spørsmål 1. Vi kan vite dette ved å finne sammenserningen av produktet, d.v.s.å analysere det for å bestemme hvilke og hvor mange atomer produktet består av. Vimå også kjenne sammensetningen av reaktantene. Dette er arbeid som kjemikere har drevet med i alle år, for 100 år siden med ganske primitive metoder i forhold til dagens instrumentell metoder. Men det er ganskeimponerende hvilke resultater de kom fram til. Dette har medført at vi har en mengde data om stoffer og reaksjoner som vi buker til å forutsi hvilke reaksjoner som kan foregå. 

Til spørsmål 2. Som molekyl vil dette ha ladningen 0. Men de enkelte atomene vil få et oksidasjonstall bestemt av elektronegativiteten. F er mye mer elektronegativt enn Cl, Cl får oks.tall +I og F -I. Se tabell over elektronegativitet i læreboka. Vi ser at formelen skrives ClF, altså det mest elektropositive atomet først. Sammelign med NaCl.    


Skriv et svar til: Reaksjoner mellom grunnstoffer

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.