Akkurat nå er 40 pålogget.

Rettslære

Rettslære oppgave om straffeloven

29. februar 2016 av benedictehe (Slettet) - Nivå: Vgs

Jeg har fått en oppgave i rettslære hvor jeg skal drøfte hvilken av disse tre paragrafene i straffeloven en person kan dømmes etter. §240, §321 eller §324. oppgaven er som følger:

Hans Tastad skjøt tre fredede hauker. Han tok haukene med seg hjem, fikk dem stoppet ut og solgte dem med god fortjeneste. ulovlig felt vilt tilhører Viltfondet (staten), jf. viltloven §48. politiet ønsker ham straffet for dette forholdet, men Tastad hevdet at han ikke kunne straffes fordi han aldri hadde hørt om viltloven, og at han ikke visste at han hadde gjort noe straffbart.

Hadde satt veldig pris på svar!


Brukbart svar (0)

Svar #1
03. mars 2016 av Fenrir (Slettet)

Ulovlig jakt, også kjent som krypskyting, er avliving av dyr uten tillatelse eller i strid med lover om jakt, natur- og viltforvaltning. Alt vilt er i utgangspunktet fredet, med mindre det er innført jakttid på det. I tillegg til å bryte loven, kan ulovlig jakt være en trussel mot det biologiske mangfoldet og medføre til utryddelse.

Oppgaven sier ingenting om han var en erfaren skytter, ei heller om han skjøt med et godkjent jaktvåpen. Men alle som bærer jaktvåpen i Norge skal gjennomgå egne jegerkurs+prøve og der lærer man om lovverket, og fredede dyr. Dersom han hadde bestått denne, og det at han stoppet dem ut, så kan man forutsette at han visste hva han gjorde. Men han ville nok fått bot uansett etter viltl. §48. (Selv de uten jegerprøven får bot).

Blir det bevist at han handlet forsettlig (at han med viten og vilje minsket en fredet stamme, og at det samtidig medførte et betydelig inngrep) så kan han også bli straffet etter §240. Den kan da ha gitt den største straffeutmålingen.

§324: Etter loven så er jo haukene å betrake som statens eiendom (gjennom viltfondet). Beholder man slikt vilt uten tillatelse fra fylkesmannen, kan man straffes for underslag (§ 324-326).

I Norge er straffen for å jakte ulovlig ganske hard; Store bøter, samt inndragelse av våpen og at et eventuelt jaktkort vil bli fratatt (kanskje for livstid). I spesielle tilfeller så blir det fengsel. Blir han felt etter §240 så ville nok blitt fengsel inntil 6 år.

I følge lovverket så kan han bli dømt etter §321, men i praksis så ville det holdt lenge med §324 og eller §240. Underslag og vinning straffes gjerne hardere enn tyveri, og jeg har aldri hørt om noen som har blitt straffet for tyveri når noen har skutt fredet dyr.


Brukbart svar (0)

Svar #2
03. mars 2016 av Fenrir (Slettet)

Rettelse: Strafferammen for overtredelse av naturmangfoldloven §15/§75 er bøter eller fengsel inntil 1 og 3 år. Men blir han felt etter §240 så kan det bli fengsel inntil 6 år.


Skriv et svar til: Rettslære oppgave om straffeloven

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.