Akkurat nå er 26 pålogget.

Norsk (Bokmål og Nynorsk)

Forskell på satire og kåseri?

31. oktober 2016 av Mirakuløs (Slettet) - Nivå: Vgs

Sliter litt med å finne ut hvor disse begrepene står i henhold til hverandre. Hva skiller dem fra hverandre?


Brukbart svar (1)

Svar #1
02. november 2016 av Sigurd

Et godt spørsmål! Jeg vil kanksje si at satire er mer som et virkemiddel eller en form for humor, mens kåseri er en tekstsjanger.

Hvis vi sammenlikner med en film, kan vi kanskje si at kåseriet er selve filmen, med handling, lyd, bilde og det hele, mens satiren er "musikken" som gjør en scene dramatisk og spennende.


Wikipedia skriver:

Satire er vittig spott, det vil si en forteller- eller kunstform som kritiserer eller kommenterer mennesker, samfunn, politikk, fenomener og tanker i samtiden på en humoristisk og poengtert måte.

KILDE: https://no.wikipedia.org/wiki/Satire

Vi kan altså si at satire er en måte å vitse/tulle ved å gjøre "narr av" noe(n), med ironi/sarkasme, etteraping og overdrivelser. Ofte er dette hva Nytt på nytt gjør med nyhetene og politikerne hver fredag, f.eks.

Om kåseri sier Wikipedia:

Kåseri er en ofte ironisk sakprosatekst, nært beslektet med essayet. Ordet kommer av fransk causer, som betyr å småprate. (...) Det er normalt underholdende, men har en alvorlig undertone.

KILDE: https://no.wikipedia.org/wiki/Kåseri

Kåseri er en tekstsjanger, ofte skrevet i aviser eller lest på radio, og er kanskje best kjennetegnet ved sin muntlighet, "uformelle stil", og humor. Jeg vil si at et kåseri fint kan benytte seg av satire som et virkemiddel for å få frem sitt poeng.


Skriv et svar til: Forskell på satire og kåseri?

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.