Akkurat nå er 43 pålogget.

Fysikk

fysikk 1

05. februar 2017 av av (Slettet) - Nivå: Vgs

hei! kunne noen ha sett om de får til disse to regne oppgavene? dette er fra kap 5 (bølger) fysikk 1

1. Vi setter nå avstanden mellom åpningene i dobbelspalten til d= 2um. Vi måler avstanden til veggen x= 3,00 m og avstanden mellom 0 og 1 ordens maksimun er y= 0,62

A) bestem bølgelengden til det ensfargede lyset

Det er en tegning som følger med, men man trenger bare å ta (shift)tan = x/y så sette inn i formelen, men jeg får ikke riktig svar 

2. b) Vi byter ut lyskilden med en ny ensfarget kilde. Så setter vi avstanden mellom åpningene i dobbelspalten til d= 3* lamda, altså tre ganger så stor som bølgelengden til den nye lyskilden. Hvor mange prikke er det maksimalt mulig å se på skjermen? du kan anta at skjermen har uendelig utstrekning.

fasit til begge oppgavene:

a) 405 nm 

b) 5 prikker totalt ibregnet begge sider av 0`te ord.maksimun


Brukbart svar (1)

Svar #1
05. februar 2017 av Sigurd

1a) Du er på rett vei! Men husk at tangens er motstående katet (y) delt på hosliggende katet (x). Så det må bli theta = tan-1(y/x). Se om dette leder frem! :)

2b) Young-formelen:
 n\lambda = d \sin{\theta}
Setter inn d
n\lambda = (3\lambda) \sin{\theta}
Forkorter:
n = 3 \sin{\theta}

Sinus-funksjonen kan på det meste bli 1 (når vinkelen er 90 grader). Da får vi at ordenen som ligger ved 90 grader er n = 3 * 1 = 3. Men et maksimum ved 90 grader vil aldri kunne treffe en plan skjerm. Vi må derfor se bort fra denne og runde ned til nærmeste heltall (største orden med vinkel mindre enn 90 grader). Vi får derfor n = 2 som største maksimum som treffer skjermen. På grunn av symmetrien blir det da 4 prikker (2 over og 2 under), i tillegg til nulte orden. Da blir det fem.


Skriv et svar til: fysikk 1

Du må være pålogget for å skrive et svar til dette spørsmålet. Klikk her for å logge inn.
Har du ikke en bruker på Skolediskusjon.no? Klikk her for å registrere deg.